2023年10月03日
水始涸 Mizu-Hajimete-Karuru
水始涸 (みずはじめてかるる)
10月3日 から 10月7日 ごろ。
仲秋
稲穂根づく田から水が減り、収穫の時期になった。
Mizu-Hajimete-Karuru
Around October 3 to October 7.
Mid-Autumn
Farmers drain fields.
朝晩、涼しくなってきました。It's getting cooler, particularly in the mornings and evenings.
さわやかな季節になりました。
It's a nice time of the year; not too hot, not too cold.
**鯛のあら炊き Simmered sea bream head and skin-on meat
**三度豆の胡麻よごし Common beans dressed with sesame
**モロッコインゲンとウインナーのガーリック炒め
Stir-fried Italian flat beans and wienerwurst with garlic
**小松菜と薄揚げの煮物 Boiled Japanese mastered spinach and thin deep-fried tofu
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
**エリンギで松茸ご飯 Matsutake mushroom flavored rice with trumpet mushroom
**赤だし Dark brown miso soup
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
It's a nice time of the year; not too hot, not too cold.
**鯛のあら炊き Simmered sea bream head and skin-on meat
**三度豆の胡麻よごし Common beans dressed with sesame
**モロッコインゲンとウインナーのガーリック炒め
Stir-fried Italian flat beans and wienerwurst with garlic
**小松菜と薄揚げの煮物 Boiled Japanese mastered spinach and thin deep-fried tofu
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
**エリンギで松茸ご飯 Matsutake mushroom flavored rice with trumpet mushroom
**赤だし Dark brown miso soup
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.