2023年07月02日
半夏生 Hange-Shouzu
半夏生(はんげしょうず)
7月2日 から 7月6日 ごろ。
仲夏
からすびしゃくが生える。
Hange-Shouzu
Around July 2 to July 6.
Mid Summer
Crow-dipper sprouts.
サバの塩焼き
2023年07月01日
大揚げと 豚肉とターサイの炊き合わせ Simmered big deep-fried tofu pork and Tatsoi
先日の 個室でのゆっくりしたお食事は 心の栄養でした(嬉)。
現実に戻って 国籍不明のお献立が始まりました(笑)。
It was so nice to eat Japanese cooking in a private room and it was food for the soul.
It's back to reality today. It's started dishes of unknown nationality(lol).
**大揚げと 豚肉とターサイの炊き合わせ
Simmered big deep-fried tofu pork and Tatsoi
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**春雨、きゅうり、人参の酢の物
Glass noodles, cucumber and carrot with sweetened vinegar
**水茄子のぬか漬け Lightly pickled eggplant(which can be eaten raw)
**色々野菜のサラダ A salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
現実に戻って 国籍不明のお献立が始まりました(笑)。
It was so nice to eat Japanese cooking in a private room and it was food for the soul.
It's back to reality today. It's started dishes of unknown nationality(lol).
**大揚げと 豚肉とターサイの炊き合わせ
Simmered big deep-fried tofu pork and Tatsoi
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**春雨、きゅうり、人参の酢の物
Glass noodles, cucumber and carrot with sweetened vinegar
**水茄子のぬか漬け Lightly pickled eggplant(which can be eaten raw)
**色々野菜のサラダ A salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年06月30日
和菓子 水無月 Japanese sweets MINAZUKI
6月の末に食べる「水無月」
『京都では6月30日に、三角形に切った白い「ういろう」に、炊いた小豆をのせた「水無月」という
和菓子を食べる風習がある。
この形は、氷室から切り出した氷を模しており、小豆の赤色には邪気払いの意味が込められている。』
『』 スカイワードプラスより抜粋
1.小麦粉90g、米粉15g、砂糖100g、を混ぜ 水240ccを三回ぐらいに
分けながら加え よく混ぜます。
大さじ3杯ぐらい残しておきます。
2.1.を濾しながら 容器(11x14)に流しいれ 強火で 20分蒸します。
3.小豆あん(粒あん)100gと残してある大3を混ぜて 2.の上にのせ、
さらに 15分蒸します。
4.よく冷ましてから 3角形に切ります。
Japanese sweets "MINAZUKI"
1. Mix 90g plain flour, 15g rice flour and 100g sugar adding 240cc water little by little.
Leave 3tbsp of it.
2. Pour 1. into a container (11cmx14cm) and steam it on high heat for 20 mins.
3. Mix the 3tbsp and 100g sweet bean paste and pour(put) on 2.
Steam for 15 mins.
4. Let it cool down and then cut into triangles.
日本料理 光林坊 Japanese restaurant KOURINBOU
2023年06月29日
余ったホイップクリームで作るスイーツ3種 3 kinds of sweets with leftover whipped cream
ヨーグルトホイップクリーム/Yogurt with whipped cream
1.ホイップクリーム(砂糖入り)と同量の水切りヨーグルトにレモン汁少々と砂糖(好みで)を加えて
混ぜます。
(好みで ココアパウダーを振りかけます)
1. Mix equal amount of whipped cream and strain yogurt, a little lemon juice and sugar(if desired).
Sprinkle cocoa powder if desired)
ケーキ(18cmバウンド型)/Baked cake (18cm tin)
1.砂糖60gと玉子1個をよく混ぜ、それに ホイップクリーム100cc(砂糖入り)を加え
さらに混ぜます。
2.ホットケーキミックス100gとアーモンドパウダー20gを混ぜ、
1.に加えて 混ぜ オーブン170℃で 40分焼きます。
1. Mix 60g sugar and 1 egg well and then add 100cc whipped cream with sugar.
2. Mix 100g cake mix and almond powder and add 1. Mix them together.
Bake at 170℃ for 40 mins.
イタリアンセミフレッド(アイスクリーム)/Italian semifreddo(half cold icecream)
1.ホイップクリーム(砂糖入り)100g、粗みじんのチョコチップクッキー15g、
粗みじんのナッツ15g、粗みじんのオランジェット15g、ラムレーズン少々など
を混ぜ、容器に入れ 冷凍します。
1. Mix 100g whipped cream with sugar, 15g chopped chocolate chip, 15g chopped nuts,
chopped 15g orangette, rum raison and so on together.
and pour into a container and freeze.
赤海老のマリネ Marinated whiskered velvet shrimp
**赤海老のマリネ Marinated whiskered velvet shrimp
**海鮮リゾット Sea food risotto
**ウリの煮物 Boiled gourd
**モロヘイヤとオクラのお浸し Boiled Jew's mallow and okra in broth
**カニかま、きゅうり、ワカメの酢の物
Imitation crab sticks, cucumber and wakame with sweetened vinegar
**色々野菜のサラダ A salad with various vegetables
**おまけの一品(赤海老の殻の唐揚げ) another dish (fried shrimp shell)
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年06月28日
チョコレートパフェ Chocolate sundae
コーンフレーク、アイスクリーム、ホイップクリーム、チョコレートソース、クッキー を
適当に入れて。
美味しいです♪ ここのところ食後に毎日作ってます♪ ちょっとしたブームです(笑)
Chocolate parfait ice-cream sundae
Put some cornflakes, ice cream, whipped cream, chocolate sauce and cookies in a glass.
It is fun and delicious. I make it every day lately after lunch. It becomes a bit of a boom(lol).
コーンスパゲティ Corn pasta
蒸し暑いです。隣でたき火をしているみたいに。
Osaka is hot and humid. I feel like someone is making bonfire next to me.
.
**コーンスパゲティ Corn pasta
**コーンスープ Corn soup
**イカ、きゅうり、ワカメの酢の物
Squid, cucumber and wakame with sweetened vinegar
**ズイキの酢味噌和え Taro stem with miso and vinegar
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**色々野菜のサラダ A salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
Osaka is hot and humid. I feel like someone is making bonfire next to me.
.
**コーンスパゲティ Corn pasta
**コーンスープ Corn soup
**イカ、きゅうり、ワカメの酢の物
Squid, cucumber and wakame with sweetened vinegar
**ズイキの酢味噌和え Taro stem with miso and vinegar
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**色々野菜のサラダ A salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年06月27日
菖蒲華 Ayame-Hana-Saku
菖蒲華(あやめはなさく)
6月27日 から 7月1日 ごろ。
仲夏
あやめの花が咲く。
あやめ・しょうぶ・かきつばた違い
Ayame-Hana-Saku
Around June 27 to July 1.
Mid-Summer
Irises bloom.