本を返却しに 早朝 4時に 図書館に行きました。
ランニングしている人もちらほらいました。
涼しいうちにと思っている人が結構いる。
I went to the library to return a book at 4 am.
A few people were jogging.
There are quite a few people who want to finish their errands while it is still cool.
**鮭とジャガイモの炒め物 Stir-fried salmon and potatoes
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**白ネギとイカの酢味噌和え Leek and squid with miso and vinegar
**小松菜と薄揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年07月14日
2023年07月13日
ピロシキ Pirozhki
夫、バターを入れ忘れて 後から入れたら 皮が閉じられず 悪戦苦闘したそうです。
そんなことみじんも感じさせない できあがりでした♪
美味しかったです。
My husband forgot to put some butter in the dough. He added it later.
He had a tough time to close the ends.
The pirozhki can't show even a shred of that hard work.
It was delicious♪
**ピロシキ Pirozhki
**カボチャのポタージュスープ Pumpkin soup
**ピーマンとパプリカのオリーブオイル和え
Green peppers and bell peppers dressed with olive oil
**焼きトウモロコシ Grilled corn
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年07月12日
オールドファッションドーナツ Old-fashioned doughnut
今朝はオールドファッションドーナツを作りました。
I made old-fashioned doughnut this morning.
(5,6個ほど)
1.常温のバター25g と 砂糖60gを良く混ぜ合わせます。
2.さらに溶き卵1個、牛乳小1,バニラエッセンスを少しずつ加えて混ぜ合わせ、
3.振るった 小麦粉160g+B小1を加えて ヘラでさっくりまぜあわせ、ひとまとめにし、
4.ラップで包んで冷蔵庫で30分寝かせます。
5.生地に打ち粉(強力粉)をして ラップではさみ、8mm厚さにのばし、
打ち粉をした型で抜きます(ペットボトルの胴の部分と口の部分を使っています)。
6.竹串で 切り込みを入れます(生地がだれてきたら冷蔵庫で冷やします)
7.160℃から170℃の油で まず、切り込みを入れていないほうを下にして
(切り込みをいれている側を上にする) 揚げます。
そして、ひっくり返し(切り込みを入れている側を下にして) 揚げます。
1. Soften 25g butter to room temperature and mix with 60g sugar well.
2. Mix 1 beaten egg and 1tsp milk and vanilla extract little by little.
3. Add shifted 160g plain flour and 1tsp BP and blend using a rubber spatula in a cutting motion.
4. Wrap the dough in a plastic wrap and let it sit in a refrigerator for 30 mins.
5. Dust bread flour on the dough and put plastic wrap over it. Roll out the dough
to 8mm thickness.
Then cut out doughnut shapes with floured cutter.
6. Make a cut with a toothpick or a skewer.
7. Deep fry at 160℃ to 170℃ in a vegetable oil. (deep fry no-cut-side first (then turn to the cut side ).
I made old-fashioned doughnut this morning.
(5,6個ほど)
1.常温のバター25g と 砂糖60gを良く混ぜ合わせます。
2.さらに溶き卵1個、牛乳小1,バニラエッセンスを少しずつ加えて混ぜ合わせ、
3.振るった 小麦粉160g+B小1を加えて ヘラでさっくりまぜあわせ、ひとまとめにし、
4.ラップで包んで冷蔵庫で30分寝かせます。
5.生地に打ち粉(強力粉)をして ラップではさみ、8mm厚さにのばし、
打ち粉をした型で抜きます(ペットボトルの胴の部分と口の部分を使っています)。
6.竹串で 切り込みを入れます(生地がだれてきたら冷蔵庫で冷やします)
7.160℃から170℃の油で まず、切り込みを入れていないほうを下にして
(切り込みをいれている側を上にする) 揚げます。
そして、ひっくり返し(切り込みを入れている側を下にして) 揚げます。
1. Soften 25g butter to room temperature and mix with 60g sugar well.
2. Mix 1 beaten egg and 1tsp milk and vanilla extract little by little.
3. Add shifted 160g plain flour and 1tsp BP and blend using a rubber spatula in a cutting motion.
4. Wrap the dough in a plastic wrap and let it sit in a refrigerator for 30 mins.
5. Dust bread flour on the dough and put plastic wrap over it. Roll out the dough
to 8mm thickness.
Then cut out doughnut shapes with floured cutter.
6. Make a cut with a toothpick or a skewer.
7. Deep fry at 160℃ to 170℃ in a vegetable oil. (deep fry no-cut-side first (then turn to the cut side ).
蓮始開 Hasu-Hajimete-Hiraku
鶏とこんにゃくの煮物 Boiled chicken and konjak
天気が良いので ウォーキングをかねて 地下鉄で次の駅にある眼鏡屋さんに
行ってきました。
いつものように 道に迷い(迷うはずが無いのに)お店を通り越して
スマホのマップを何度も開きながら。。。どんどん反対方向に進み(笑)
違う沿線の地下鉄の駅が見えて おかしいとおもい、
お店に電話したら 忙しいのか 取ってくれず。。。
原点に戻ろうと その地下鉄の駅まで戻る途中で 若者に聞いたら ずっと戻ったらありますと。
アドバイス通り ずっと戻ったら 地下鉄の駅のすぐ近くにありました♪
お店は 3人のお客さんで 店の人は忙しくしていました。
朝電話を入れていたので 私のめがねのカルテを用意してくれていて、
フレームを選んで パソコン用のめがねを作ってもらいました。
道に迷ったので 10,800歩 でした。
暑いのに良く歩きました。
I walked to the eyeglass store at the next subway station.
I missed the store and kept walking.
I walked about 10,800 steps in the hot sun.
**鶏とこんにゃくの煮物 Boiled chicken and konjak
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**茄子の梅肉和え Eggplant dressed with pickled plum paste
**ポテトサラダ Potato salad
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
行ってきました。
いつものように 道に迷い(迷うはずが無いのに)お店を通り越して
スマホのマップを何度も開きながら。。。どんどん反対方向に進み(笑)
違う沿線の地下鉄の駅が見えて おかしいとおもい、
お店に電話したら 忙しいのか 取ってくれず。。。
原点に戻ろうと その地下鉄の駅まで戻る途中で 若者に聞いたら ずっと戻ったらありますと。
アドバイス通り ずっと戻ったら 地下鉄の駅のすぐ近くにありました♪
お店は 3人のお客さんで 店の人は忙しくしていました。
朝電話を入れていたので 私のめがねのカルテを用意してくれていて、
フレームを選んで パソコン用のめがねを作ってもらいました。
道に迷ったので 10,800歩 でした。
暑いのに良く歩きました。
I walked to the eyeglass store at the next subway station.
I missed the store and kept walking.
I walked about 10,800 steps in the hot sun.
**鶏とこんにゃくの煮物 Boiled chicken and konjak
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**茄子の梅肉和え Eggplant dressed with pickled plum paste
**ポテトサラダ Potato salad
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年07月11日
厚揚、豚肉、ターサイのオイスター炒め Stir-fried thick deep-fried tofu, pork and Chinese flat cabbage with oyster sauce
突然の大雨と強風。
ベランダの か細い植木を 室内に移動させていたら ずぶ濡れになりました。
It started to heavy rain and strong wind all of a sudden.
I moved the thin plants on the balcony into the room. I was soaking wet.
**厚揚、豚肉、ターサイのオイスター炒め
Stir-fried thick deep-fried tofu, pork and Chinese flat cabbage with oyster sauce
**春雨の中華風酢の物 Chinese style vermicelli salad
**茄子の炒め物 Stir-fried egg plants
**焼き玉ねぎ Grilled onion
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
ベランダの か細い植木を 室内に移動させていたら ずぶ濡れになりました。
It started to heavy rain and strong wind all of a sudden.
I moved the thin plants on the balcony into the room. I was soaking wet.
**厚揚、豚肉、ターサイのオイスター炒め
Stir-fried thick deep-fried tofu, pork and Chinese flat cabbage with oyster sauce
**春雨の中華風酢の物 Chinese style vermicelli salad
**茄子の炒め物 Stir-fried egg plants
**焼き玉ねぎ Grilled onion
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年07月10日
ほくほくのジャガイモ♪ Soft and flaky potato♪
岡山の Kちゃんが育てたジャガイモは ほくほくで美味しい。
ごろごろとジャガイモが入っているカレーが好きです♪
The potatoes Mr.K-chan in Okayama prf. grew were soft and flaky.
I love the curry with those potatoes.
**カレーライス Curry and rice
**三度豆のゴマ和え Common beans with sesame
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**イカときゅうりの酢の物 Cucumber and squid with sweetened vinegar
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年07月09日
カレイの煮付け Simmered flounder
引き続き 蒸し暑〜〜〜い です。
Hot and humid~~~~.
**カレイの煮付け Simmered flounder
**アスパラガスとトマトのオリーブオイル和え
Asparagus and tomato with olive oil
**ウインナーと青梗菜のガーリック炒め
Stir-fried wienerwurst and bok choy with garlic
**アボカドと玉子のマヨ和え Avocado and egg dressed with mayonnaise
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**きゅうりの漬け物とたくわん Pickled cucumber and yellow pickled radish
**味噌汁 Miso soup
**十六穀米入りご飯 Rice with 16 different kinds of cereals
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年07月08日
ソーメン Japanese thin wheat noodles
とても蒸し暑いです。体調を崩さないようにご自愛くださいませ。
It's hot and humid, so please take care of yourself.
**ソーメン、なぜが 牛肉のしぐれ煮添え
Japanese thin wheat noodles with simmered beef
**ソフトイカときゅうりの酢の物 Squid and cucumber with sweetened vinegar
**ズッキーニのガーリック炒め Stir-fried zucchini with garlic
**ズイキの酢味噌和え Taro stem with miso and vinegar
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.