2024年07月22日
桐始結花 Kiri-Hajimete-Hana-wo-Musubu
桐始結花(きりはじめてはなをむす)
7月22日 から 7月26日 ごろ。
晩夏
桐の実が生り始める。
Kiri-Hajimete-Hana-wo-Musubu
Around July 22 to July 26.
Late Summer
Paulownia trees produce seeds.
ヤンニョムチキン Chicken with Korean spice mix
**ヤンニョムチキン Chicken with Korean spice mix
**ウリと竹輪の煮物 Boiled gourd and tube-shaped fish paste cake
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**きゅうりとミョウガの酢の物
Cucumber and Japanese ginger with sweetened vinegar
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年07月21日
パイナップルケーキ Pineapple cake
18cmのタルト型 1台
1.バター60gと砂糖70gをすり混ぜ、卵70g、アーモンドプードル30g、
オレンジの皮のすりおろし1/4個分を 順に混ぜます。
2.強力粉60gとBP2gをふるい、1.にゴムべらでざっくり混ぜ合わせます。
3.バターを塗った型に2.を流し入れ(真ん中をくぼませます)ます。
4.パイナップルのスライス4切れの水気を拭き取り
3.にのせます。
5.180℃で25分から30分 焼きます。
6.マーマレードに水を少し加えて レンジで沸騰させ
5.が熱いうちに 刷毛で塗ります。
18cm tart mold
1. Beat 60g butter and 70g sugar together until smooth and creamy
and mix 70g beaten eggs, 30g almond flour and 1/4 grated orange zest in order.
2. Sift 60g bread flour and 2g BP and fold the dough and use a rubber spatula in a cutting motion.
3. Pour into a greased cake tin.(make a well in the center).
4. Wipe the moisture of the 4 sliced pineapples and place on the 3.
5. Bake at 180℃ for 25mins to 30mins.
6. Microware marmalade and a little water to boil.
While the cake is still hot. brush it on the top of the cake.
冷やしソーメン Chilled somen noodles
クーラーは28℃に設定しています。
その中で 冷やしソーメン食べると 寒い〜〜。
I always set the AC temperature to 28 degrees.
Eating chilled somen noodles in the room, I feel cold.
**冷やしソーメン Chilled somen noodles
**大根と竹輪の煮物 Boiled daikon and tube-shaped fish paste cake
**トマト、マクワウリ、きゅうりのサラダ
Salad with tomatoes, oriental melon and cucumber
**カブの甘酢和え Turnip with sweetened vinegar
**三度豆の胡麻よごし Common beans dressed with sesame paste
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年07月20日
小学校で見守り役 Watching over the children at the elementary school
たこ焼き Octopus balls
2024年07月19日
肉じゃが Nikuzyaga (stewed beef and potatoes)
豚ヒレカツ、味噌だれで Pork fillet cutlet with miso sauce
夫、とても元気になりました。
また 一杯のお料理を作り始めました(笑)。
My husband is better now.
He's making(cooking) lots of dishes(lol)
**豚ヒレカツ、味噌だれで Pork fillet cutlet with miso sauce
**ひじきの煮物 Simmered hijiki seaweed
**ししとうの炒め物 Stir-fried sweet peppers
**モロヘイヤのお浸し Boiled Jew's mallow in broth
**ズッキーニ、茄子、ミニトマトの自家製漬け物
Homemade pickles of zucchini, eggplants, cherry tomatoes
**もろきゅう Cucumber with miso paste
**ごはん Rice
**味噌汁 Miso soup
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
また 一杯のお料理を作り始めました(笑)。
My husband is better now.
He's making(cooking) lots of dishes(lol)
**豚ヒレカツ、味噌だれで Pork fillet cutlet with miso sauce
**ひじきの煮物 Simmered hijiki seaweed
**ししとうの炒め物 Stir-fried sweet peppers
**モロヘイヤのお浸し Boiled Jew's mallow in broth
**ズッキーニ、茄子、ミニトマトの自家製漬け物
Homemade pickles of zucchini, eggplants, cherry tomatoes
**もろきゅう Cucumber with miso paste
**ごはん Rice
**味噌汁 Miso soup
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.