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2021年12月30日

大納会  The last session of the year


大納会    The last session of the year


2021-12-30大納会−2.JPG
画像はyoutubeから拝借しました。 this picture, borrowed from youtube.


一年が終りました。

お疲れ様でした。

みなさま、良い年をお迎えください。



The last session of the year.

I wish you all the best in the new year!





レモン(ゆず)メレンゲパイ〔タルト) Lemon(yuzu)meringue pie(tart)


レモン(ゆず)メレンゲパイ〔タルト) Lemon(yuzu)meringue pie(tart)

20cm型 1台分
IMG_20211230_074319.jpg


タルト生地  (約20cmのタルト型)


タルト型にバターを薄く塗り 小麦粉を振り 軽くはたいて おきます。


1.室温に戻したバター50gに砂糖大4を入れ よくすり混ぜます。

2.卵黄1個を加えて よく混ぜます。

3.小麦粉100gを 2.に加えて ヘラで混ぜて ひとまとめにし 
  ラップに包んで 冷蔵庫で 1時間 寝かせます。

4.3.を伸ばし 型に入れ フォークで穴を一杯開けます。

5 オーブン 180℃で 15分 焼きます。


レモン(ゆず)カスタード;
1.練乳50cc+水150cc+スキムミルク大1強 (牛乳なら200ccで砂糖は60g)、
  卵黄 2個、砂糖 大2、コーンスターチ 20g を湯煎にかけ まぜながら
  火が通って固まってきたら 冷まします。
  または ラップをかけて レンジに2分半かけてから よく混ぜ、
  再び レンジに入れ 30秒 かけて 混ぜ、
  もう一度ぐらい30秒かけます。

2.やや温かいぐらいのときに レモン汁〔ゆず汁)1個分 と レモンの皮のすりおろし 
  〔ゆずの皮のすりおろし)1個分を入れて 混ぜ合わせます。



メレンゲ   Meringue

使うのはこの2/3量です。卵白が余っていたので 使っています。

1.卵白3個を泡立て 砂糖150gを 数回に分けて入れ 角が立つまで泡立てます。

2.バニラオイル数滴、コーンスターチ小2,レモン汁小2を加え ヘラで混ぜ合わせます。



タルトに レモン(ゆず)カスタードを敷き その上にメレンゲを置き オーブン160℃で
15〜18分焼きます。オーブンに入れたまま 冷まします。





Tart pasty (20cm tart mold)

Spread butter on a mold and then sprinkle flour.

1. Cream 50g butter and add 4tbsp sugar until whiteish.

2. Add 1 egg yolk and mix them together.

3. Add 100g cake flour and mix them together.
Gather pastry into a ball and wrap with plastic film.
Let it sit in the fridge for 1 hour.

4. Roll 3. and place on the mold. Prick the surface of it with a fork.

5.Bake at 180℃ for 15 mins.





Lemon (yuzu) custard;


Mix 50cc condensed milk+150cc water+1tbsp or more skim milk (or 200cc milk, and 60cc sugar
instead of 2tbsp sugar),
2 egg yorks, 2tbsp sugar, 20g corn starch and make them in a double boiler stirring all the time.
Let it cool down. Before it gets cold, add 1 lemon(yuzu) juice and lemon zest(yuzu zest).
Mix well.


 

Meringue
(there were leftover egg whites. I used 2/3 of the maringue for the cake)


1. Beat 3 egg whites adding 150g sugar little by little.
Whip until stiff peaks form.

2. Add 1 tsp vanilla extract, 2tsp cornstarch and 2tsp lemon juice to 1.
Mix them together.


Place lemon(yuzu) custard in the tart and then place meringue.
Bake at 160℃ for 15~18 mins.

Leave the cake in the oven until it is cooling down.




ケイジャンチキン   Cajun chicken



IMG_20211229_112128.jpg


**ケイジャンチキンと焼きめし  Cajun chicken and fried rice

**ターサイと牛肉の炒め物    Stir-fried Chinese flat cabbage and feef

**大根、きゅうり、人参の甘酢和え 
     Daikon, cucumber and carrot with sweetened vinegar

**かぶらの煮物         Boiled turnip

**水菜とイカのわさびドレッシング和え
    Potherb mustard and squid with wasabi sauce


どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

They were delicious. Thank you.




食後は 妹からもらった 妹の自宅近くの有名中華料理店の 杏仁豆腐 を いただきました。
写真を撮り忘れています。
すごく美味しかったです。




We had almond jelly given by my sister after the main meal.
The almond jelly is made by a famous Chinese restaurant near her house.
I forgot to take the picture.
It was so good!







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大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
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