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2019年11月07日

ぱぱっとできる♪   Making it in a jiffy♪



**はんぺんのしらすチーズ焼き Grilled hanpen(fish minced and steamed)) with whitebait and cheese
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TVでやってました♪   ぱぱっとできる、とりあえずの一品♪

(2人分)
1.はんぺん1枚は6等分して 耐熱容器2つにいれます。
  その上に ピザ用チーズをのせ さらにその上にしらすをのせ 
  オーブントースターで 5,6分焼き、 ネギを散らします。





**ちくわの磯辺焼き   Baked tube-shaped fish paste cake with seaweed
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1.斜め切りしたちくわ2本を 薄力粉大1,かたくり粉大1/2,水大2,青のり大1/2 を混ぜ
  生地にからめ 油を引いたフライパンで 両面焼きます。





**万願寺唐辛子炒め   Fried Manganji-temple green pepper
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1.ごま油を引いたフライパンで 万願寺唐辛子を焼き みりんを振り 炒めてから
  しょうゆを振り入れ 全体にからめます。
  器に盛り 鰹節をのせます。





**水菜と塩昆布のサラダ   Potherb mustard and salt kelp salad
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1.水菜、塩昆布、千切りの人参ときゅうりを ごま油とめんつゆとすりごまで和えます。





**寒天と餡    Bean jam and agar
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1.粉寒天を煮溶かし 容器に入れ固め 適当な大きさに切り 器に入れ 自家製餡をのせ
  砂糖を水で煮詰めた蜜をかけます。
  アイスクリームがあれば 入れるとなお良いです。





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** Grilled hanpen(fish minced and steamed) with boiled whitebait and cheese (for 2 people)

I watched it on TV. One can make it in a jiffy.

1. Cut hanpen into 6 pieces and put in two heat-proof dishes.
And put cheese for pizza on it and put boiled whitebait.
Bake in a toaster-oven for 5 to 6 minx.
Sprinkle chopped green leeks.


** Baked tube-shaped fish paste cake with seaweed

1. Cut 2 tube-shaped fish paste cakes diagonally and cover with a mixture of
1tbsp flour 1/2tbsp starch, 2tbsp water and 1/2tbsp seaweed.
Oil a frying pan and bake them on both sides.


** Fried Manganji-temple green pepper

1. Sesame oil in a frying pan and bake Manganji-temple green peppers.
Sprinkle mirin and stir fry them. And then sprinkle soy sauce and toss them together.
Put on individual dishes and put dried bonito shavings.


** Potherb mustard and salt kelp salad

1. Mix potherb mustard, thin stripped salt kelp thin stirpped carrots and cucumbers with
sesame oil, seasoning soy sauce and grated sesame.


** Bean jam and agar

1. Put agar jelly and bean jam in individual dishes.










2019年11月06日

サバ缶焼きうどん   Fried noodle with canned mackerel



**サバ缶焼きうどん    Fried noodle with canned mackerel
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TVでやってました。すぐに作れるお料理です。

(2人分)
1.フライパンにうどん2玉(冷凍なら凍ったまま)と味付きサバ缶汁ごと1缶を入れ 
  ふたをして 中火で4分ほど煮ます。
  全体をまぜます。

2.器に盛り すりおろししょうがと小口切りの青ネギをのせます。





**大根サラダ   White radish salad
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1.大根、にんじん、きゅうりを千切りにし 塩少々をふり しんなりしたら 絞ります。
  ひじきは熱湯で戻し 水切りします。

2.1.に油を切ったツナ缶1缶、マヨネーズ、しょうゆ少々、さとう少々、酢少々を加えて
  混ぜ合わせます。





**こんにゃくの甘辛煮   Simmered konjak
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1.こんにゃく1丁は 1cm角に切り 熱湯でゆでます。水切りします。

2.フライパンにごま油と鷹の爪を入れて こんにゃくを炒めます。
  酒大1、みりん大1、しょうゆ大1,さとう小1を入れて 汁がなくなるまで 煮ます。






**つるむらさきのクルミ和え   Indian spinach dressed with walnut
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1.ゆでたツルムラサキを醤油小1.5,さとう小1,細かくくだいたくるみで和えます。







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** Fried noodle with canned mackerel (for 2 people)

I watched this on TV. It is time-saving recipe.

1. Put 2 bags of udon noodle in a frying pan with 1 canned seasoned mackerel with the soup.
Put a lid on and simmer for 4 mins. Then mix them together.

2. Put on individual dishes and put grated ginger and chopped green leeks on top.


** White radish salad

1. Cut white radish,, carrot and cucumber into thin strips. Sprinkle a little salt on them and
when they become tender, squeeze.
Boil hijiki in hot water then drain.

2. Mix 1. with 1 canned tuna (drain oil), mayonnaise, a little soy sauce, a little sugar and
a little vinegar.


** Simmered konjak

1. Dice 1 konjak into 1cm cube. Then boil in hot water. Drain.

2. Sesame oil in a frying pan and put konjak and Japanese chili peppers and fry them.
Then add 1tbsp rice wine, 1tbsp mirin, 1tbsp soy sauce and 1tsp sugar.
Simmer unti the broth becomes condensed.


** Indian spinach dressed with walnut

1. Mix boiled IIndian spinach, 1.5tsp soy sauce, 1tsp sugar and some crushed walnuts.





2019年11月05日

焼き肉風   Korean barbecue-ish



**焼き肉風   Korean barbecue-ish
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(2人分)
1.小口切りの青ネギ、すりおろししょうが小1、すりおろしにんにく小1/2、すりごま大1、
  さとう大2.5,しょうゆ50cc、みりん大2,ごま油大1をまぜたたれの
  半分に 牛肉スライス150gを漬け 味をなじませます。

2.キャベツはざく切りにして 油を引いたフライパンで炒め 取り出します。

3.2.のフライパンに油を足して 1.を炒めます。
  それにキャベツを加えて 全体を炒め合わせます。

4.器に盛り 残しているたれを添えます。





**春菊のサラダ    Edible chrysanthemum salad
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1.春菊、スライスした玉ねぎ、きゅうりを盛り 中華ドレッシングをかけます。





**ブロッコリーのマヨぽん    Broccoli dressed with mayonnaise and ponzu
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1.茹でたブロッコリーをマヨネーズとポン酢で和えます。




**大根と水菜のスープ    White radish and potherbmustard soup
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** Korean barbecue-ish (for 2 people)

1. Mix chopped green leeks 1tsp grated ginger, 1/2tsp grated garlic, 1tbsp grated sesame,
2.5tbsp sugar, 50cc soy sauce, 2tbsp mirin, 1tbsp sesame oil to make sauce.
Soak 150g sliced beef in the 1/2 sauce, leaving 1/2 of the sauce.

2. Chop cabbage. Oil a frying pan and fry cabbages. Remove from the pan.

3. Oil the frying pan and fry beef, then add cabbages. Mix them together.

4. Put 3 on individual dishes and serve with the sauce.


** Edible chrysanthemum salad

1. Put edible chrysanthemum, sliced onions and sliced cucumbers in/on individual dishes
Pour Chinese-style dressing.


** Broccoli dressed with mayonnaise and ponzu

1. Mix broccoli dressed with mayonnaise and ponzu.


** White radish and potherbmustard soup





2019年11月04日

飛鳥路ウォーキング   Walking around Asukaji in Nara prf.

飛鳥路 約8km を ウォーキングしました。

橿原神宮前駅 から    



We walked around Asukaji, about 8km, in Nara prf.
We started walking at Kashihara-Jingu-Mae-Station in Nara.



この駅の線路は 2通りあり 幅の狭いのと広いの。 面白いです。
Two ways of railroad track at this station. One is narrow and the other is wide. It is interesting.
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この線路は両方いけるようになっている。
This railroad track can run both trains.
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甘樫丘   Amakashi-no-Oka
食べていたら ドングリが 落ちてきた♪   An acorn has fallen while eating♪
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見上げるとどんぐりの木が。 地面にはどんぐりがいっぱい。 
I found I was sitting under the tree. there are many acorns on the ground.
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飛鳥寺       Asuka-dera Temple
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飛鳥大仏 開眼1400年  
Asuka-Daibutu It's been 1400 years for the opening the eyes of buddhist image.
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橘寺 聖徳太子生誕の地とされている。
Tachibana-Dera Temple  It is said that Shoutoku-Taishi's birthplace.
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聖徳太子の愛馬 黒駒 これに乗って説法に行ったと言われている。
Shoutoku-Taishi's favorite horse named "Kuro-Koma" It is said that he went to holy teaching on this horseback.
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二面石 右は善顔 左は悪顔 人間は善悪両方持っているとされている。
A two-faced stone The right one is good and left one is evil The stone says people has both good and evil
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亀石 (謎の石とされています)    A stone shaped a turtle  
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飛鳥駅 まで 歩きました♪   We walked from Kashihara-Jingu-Mae St to Asuka-Station♪
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2019年11月03日

楓蔦黄    Momiji-Tsuta-Kibamu



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楓蔦黄 (もみじつたきばむ)

11月3日 から 11月7日 ごろ。

晩秋

もみじやつたが黄葉(こうよう)する。






Momiji-Tsuta-Kibamu

Around November 3 to November 7.

Late autumn

Maple leaves and ivy turn yellow.














かぶの豚ミンチあんかけ煮   Boilled turnip with minced pork sauce


**かぶの豚ミンチあんかけ煮   Boilled turnip with minced pork sauce
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(2人分)
1.かぶ3個は 茎を少し残して切り 皮をむき 4等分に切ります。

2.なべに油を引き豚ミンチ100gを炒め 水300cc、みりん大1,酒大1
  白だし大3を入れ カブを加えて 15分ほど煮ます。

3.水溶きかたくり粉でとろみをつけます。





**かつおのたたき   Seared bonito slices
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**きゅうりとわかめの酢のもの    Vinegared cucumber and wakame
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**昆布の佃煮   Simmered kelp





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** Boiled turnip with minced pork sauce (for 2 people)

1. Cut leaves(stems) of 3 turnips leaving the stems 1cm length. Peel skins and cut into 4 pieces.

2. Oil a pan and stir fry 100g minced pork. Then add turnips, 300cc water, 1tbsp mirin 1tbsp rice wine,
3tbsp shirodashi (white soy sauce with soup stocks) in a pan. Simmer for 15 mins.

3. Thicken the broth with starch (water+starch)


** Seared bonito slices


** Vinegared cucumber and wakame


** Simmered kelp










2019年11月02日

しめさばの唐揚げ   Fried vinegared mackerel


**しめさばの唐揚げ    Fried vinegared mackerel
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1.しめさばは 食べやすい大きさにそぎ切りして 片栗粉をまぶし 油で揚げます。
  味がついているので このままでおいしいです。
  水菜を添えています。






**おつまみエノキ  Crispy enoki mushrooms
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1.えのき1袋を 酒大2、しょうゆ大2,みりん大1,すりおろしたにんにく小1/2に漬け
  10分ほど置いてから 10個ぐらいに小分けして 片栗粉をまぶし
  油で揚げます。
  レモン汁をかけます。
  




**キャロットラペ    Carotte rapee
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1.人参は 千切りまたはピーラーで薄切りして 甘酢、米油、塩、こしょう、ガーリックパウダー、
  で絡め 器に盛り、 レーズン(ラム酒漬け)を散らします。






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** Fried vinegared mackerel

1. Cut vinegared mackerel into bite size slices. Cover with starch and deep fry.
It is seasoned and no need aditional seasoning.
Serve with potherb mustard.


** Crispy enoki mushrooms

1. Soak 1 bag of enoki mushrooms into 2tbsp rice wine, 2tbsp soy sauce, 1tbsp mirin and
1/2tsp grated garlic for 10 mins. Make about 10 portions and cover with starch
Then deep fry.
Serve with lemon.


** Carotte rapee

1. Cut carrot into thin strips or slices then mix with sweetened vinegar, rice bran oil,
salt, pepper and garlic powder.
Put in/on individual dishes and sprinkle raisins (this one is soaked in rum).









2019年11月01日

豚肉ともやしの蒸し煮   Steamed pork and bean sprouts



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**豚肉ともやしの蒸し煮    Steamed pork and bean sprouts

(2人分)
1.耐熱容器2個に もやし1袋を入れ その上に豚スライス150gを広げ 酒大2を振ります。
  軽くラップをして レンジで 1人分3分ぐらい蒸します。

2.ゆずの絞り汁にめんつゆを混ぜ 一味唐辛子をふり 小口切りの青ネギをちらした
  つけ汁を添えます。



**ツルムラサキのおひたし   Indian spinach salad

1.熱湯でゆでたツルムラサキを めんつゆで和え 鰹節を加えて 和えます。



**昆布の佃煮   Simmered kelp

1.昆布のだしがら200gは2cm角ぐらいに切り 醤油1/2カップ、みりん大2弱、
  さけ大2弱、さとう大1 と 鍋に入れて 弱火で 汁がなくなるまで煮ます。






** Steamed pork and bean sprouts (for 2 people)

1. Put 1 bag of bean sprouts in individual heat-proof containers and spread 150g sliced pork.
Sprinkle 2tbsp rice wine. Cover with plastic film and microwave for 3mins per 1 container.

2. Mix juice of yuzu and seasoning soy sauce. Sprinkle cayenne pepper powder and chopped
green leeks to make ponzu.
Serve with the ponzu.


** Indian spinach salad

1. Mix boiled Indian spinach with seasoning soy sauce and dried bonito shavings.


** Simmered kelp

1. Cut kelp leavings from making stock into 2cm sq. and put in a pot with
1/2 cup soy sauce, 2tbsp or less mirin, 2tbsp or less rice wine and 1tbsp sugar.
Simmer until it becomes condensed.







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大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
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