2019年11月12日
ピーナツバターチキン Baked chicken with peanut butter
ウォーキングに行く前に 下準備していたので 温めたり 焼いたりして 盛ったら良いだけでした。
口もけがしているので 食べるのは大変でしたが、食欲はあるので 小さく切って
おいしくいただきました。
**ピーナツバターチキン Baked chicken wiith peanut butter
(2人分)
1.鶏胸肉1枚の皮と油を取り除き ピーナツバター大2,パン粉2/3カップ、パプリカパウダー少々、
ニンニクパウダー、米油50cc、塩、胡椒を よく混ぜ込み フライパンで焼きます。
**野菜炒め Fried vegetables
1.キャベツ、白ネギの緑のところ、もやしを 油を引いたフライパンでいため、
オイスターソースで味付けします。
**グリーンカレー Green curry
ごはんは麦入りです。
I prepared them before going out walking. Now only I have to do is to microwave and bake them.
I injured my mouth too. So it was hard to eat (open my mouth).
I have a good appetite!!! I cut them small pieces and I enjoyed eating them.
** Baked chicken with peanut butter (for 2 people)
1. Remove skin and fat from 1 chicken breast and them mix with 2tbsp peanut butter, 2/3 cup
breadcrumbs, paprika powder, garlic powder, 50cc rice bran oil, salt and pepper well.
Bake them in a frying pan.
** Fried vegetables
1. Oil a frying pan and fry cabbages, green parts of leek and bean sprouts
and season with oyster sauce.
** Green curry
With boiled barley and rice
2019年11月11日
ウォーキングに出かけたのに。。。We tried to take a walk...but....
地下鉄やバスに乗って 吹田まで 行きました。
さぁ、これから ウォーキング いうときに つまずいて
。。。。すってんころりん 。。。。
額 から 鼻、 口。 そして 両手、両膝を打撲。
コンビニに寄り バンドエイドとマスクを買い、手当てしてマスクで傷を隠し。。。
今日のウォーキングは 中止。。。
突然 大雨と雷で、
「中止にして よかったかも」と
夫に手を引かれて ゆっくりゆっくり 帰りました。
We took bus and subway to Suita city in Osaka.
Now let's start walking!!
but
I slipped on something on the road and fall prostrate on the ground.
We dropped by at the convenience store to buy pluster and surgical mask
to treat the wound and hide my face.
We cancelled our walking.
Suddenly we had a thunderstorm.
This may actualy be a blessing in disguise.
Being led by the hand of my husband, we slowly came back home.
即席中華 Quickly prepared Chinese dish
**餃子 Gyouza
冷凍餃子です。
**レンチンで麻婆豆腐 Microwaved mapo tofu
レンチンで麻婆豆腐
この量の半分で作りました。
**豚まん Steamed bun with minced pork filling
市販品です。
**ネギ巻きキャベツ Green leeks rolled in cabbage leaves
1.スープで キャベツの葉と青ネギを茹で 水切りしてから キャベツで青ネギを巻きます。
食べやすい大きさに切り ケチャップと甘酢と豆板醤を混ぜたソースを添えます。
** Gyouza
Frozen gyoza dumplings
** Microwaved mapo tofu
Microwaved mapo tofu
I cooked this half size of the recipe
** Steamed bun with minced pork filling
Store bought
** Green leeks rolled in cabbage leaves
1. Boil some cabbage leaves and green leeks in soup. Drain.
Roll green leeks in cabbage leaves. Cut into bite size pieces.
Mix ketchup, sweetened vinegar and broad bean chili paste to make sauce
Serve with the sauce.
2019年11月10日
大根ステーキ White radish steak
**大根ステーキ White radish steak
ネット検索して作りました♪
1.大根は 2cm厚さの人数分の輪切りを用意します。
塩、こしょう、ガーリックパウダーを擦り込み、軽くラップして
レンジで 4分(2切れ)加熱します。
2.油を引いたフライパンで両面焼きます。
3.フライパンの油を拭きとり バター5g〜10gを入れ、しょうゆ大1ぐらいを
絡めます。
4.器に盛り こしょうを振り 小口切りの青ネギを散らします。
** White radish steak
1. Cut white radish into 2cm width slices(per person)
Sprinkle salt, pepper and garlic powder and rub.
Microwave them(2 slices) for 4 mins.
2. Oil a frying pan and bake them on both sides.
3. Wipe off the frying pan and put 5g~10g butter and 1tbsp soy sauce.
Toss them together.
3. Put on individual dishes and sprinkle pepper and chopped green leeks.
ネット検索して作りました♪
1.大根は 2cm厚さの人数分の輪切りを用意します。
塩、こしょう、ガーリックパウダーを擦り込み、軽くラップして
レンジで 4分(2切れ)加熱します。
2.油を引いたフライパンで両面焼きます。
3.フライパンの油を拭きとり バター5g〜10gを入れ、しょうゆ大1ぐらいを
絡めます。
4.器に盛り こしょうを振り 小口切りの青ネギを散らします。
** White radish steak
1. Cut white radish into 2cm width slices(per person)
Sprinkle salt, pepper and garlic powder and rub.
Microwave them(2 slices) for 4 mins.
2. Oil a frying pan and bake them on both sides.
3. Wipe off the frying pan and put 5g~10g butter and 1tbsp soy sauce.
Toss them together.
3. Put on individual dishes and sprinkle pepper and chopped green leeks.
長崎皿うどん Nagasaki dish of noodles with various toppings
**長崎皿うどん Nsagaki dish of noodles with various toppings.
キャベツ、玉ねぎ、人参、小松菜、イカ を入れています。
**大根とキュウリのポン酢和え White radish and cucumber salad
大根とキュウリを千切りし、塩もみしてから 絞り ポン酢で和えます。
** Nagasaki dish of noodles with various toppings
with cabbages, onions, carrots, Japanese mustard spinach and squid.
** White radish and cucumber salad
Salt thin stripped white radishes and cucumbers and when they become tender, squeeze
then mix with ponzu.
2019年11月09日
飲み会 Drinking party
いつも 飲み会のお世話をしてくださる方が 今日は用事で 参加できないとのこと。
でも ちゃんと 飲み会の予約などをしてくださった♪
感謝です♪
11人で 飲み会。
楽しかった♪
One of the numbers always takes charge of the drinking party.
but unfortunately he can't join this time.
lucky, he made a reservation and so on.
We really appreciate it.
Drinking party with 11 members♪
It was very enjoyable♪
いわしのアヒージョ Sardine ajillo
**いわしのアヒージョ(ニンニク油煮) Sardine ajillo
(2人分)
1.フライパンにみじん切りのニンニク2かけ、アンチョビーペースト4cmぐらい、
塩、こしょう、いわし4匹を入れ ひたひたに米油(オリーブオイルなど)を入れ
弱火で煮ます。
銘々の耐熱容器に入れます。
2.フランスパンなどを添えます。
*キャベツと柿のサラダ Cabbage and persimmon salad
1.キャベツは千切りにし 塩を振り しんなりしたら しぼります。
柿は 拍子切りにします。
2.1.をポン酢とすりごまで和えます。
**ブロッコリーのサラダ Broccoli salad
1.茹でたブロッコリーを 醤油、すりごま、マヨネーズ、鰹節で和えます。
** Sardine ajillo (for 2 people)
1. Put 2 clove of chopped garlic, 4cm lenghths anchovy paste, salt, pepper and 4 sardine in
a frying pan. Pour just enough rice bran oil (or olive oil) to cover. Simmer.
Put it in individual heat-proof dishes.
2. Serve with bread.
** Cabbage and persimmon salad
1 Cut cabbage into thin strips. Salt it and when it becomes tender, squeeze.
Cut persimmon into rectangle slices.
2. Mix 1. with ponzu and grated sesame.
** Broccoli salad
1. Mix boiled broccoli with soy sauce, grated sesaem, mayonnaise and dried bonito shavings.
2019年11月08日
山茶始開 Tsubaki-Hajimete-Hiraku
「ぱぱっと!」で麻婆豆腐 Making mapo tofu in a jiffy♪
**レンチンで麻婆豆腐 Microwaved mapo tofu
これもTVで見ました♪ ぱぱっとできるとりあえずの一品♪
(2人分)
1.耐熱容器に 鶏ミンチ80g、みじんぎりのショウガ、薄口醤油大2,ごま油小1を入れ
よく混ぜてから 豆腐400gを加えて つぶしながら よく混ぜます。
表面を平らにして ラップを軽くかぶせ レンジ(600w)に5,6分かけます。
2.小口切りのネギと豆板醤をのせます。
**はんぺんと餃子の皮で春巻き風 Spring roll-ish with hanpen and gyouza skin
1.はんぺん1枚にかたくり粉小1とみじん切りの人参少々を加えて はんぺんをつぶしながら
よく混ぜ合わせます。
2.餃子の皮で 1.を包み 油で揚げます。
ポン酢にラー油を入れて添えます。
**青梗菜のオイスターソース炒め Fried bok choy with oyster sauce
1.ごま油で青梗菜を炒め、オイスターソースで味をつけます。
**カリフラワーの甘酢漬け Vinegared cauliflower
1.カリフラワーは茹で 甘酢に漬けます。
器に盛り一味唐辛子を振ります。
** Microwaved mapo tofu (for 2 people)
I watched this on TV, too. One can make it in a jiffy♪
1. Put 80g minced chicken, chopped ginger, 2tbsp thin soy sauce, 1tsp sesame oil in a bowl.
then add 400g tofu and mix them togethder.
Put it in individual heat-proof dishes.
Even out the surface and then lightly cover with plastic film.
Microwave (600w) for 5 to 6 mins.
2. Put chopped green leeks and broad bean chili paste.
** Spring roll-ish with hanpen and gyouza skin
1. Mix 1 hanpen, 1tsp starch and chopped carrots. Mix them well.
2. Wrap 1. with gyouza skins. Deep fry them
Serve with ponzu with chili oil.
** Fried bok choy with oyster sauce
1. Sesame oil in a frying pan and fry bok choy. Season with oyster sauce.
** Vinegared cauliflower
1. Boil cauliflower then soak in sweetened vinegar.
Put in/on individual dishes and sprinkle cayenne pepper powder.