2024年03月20日
春分 Syunbun
春分(しゅんぶん)
3月20日 ごろ。
昼と夜が同じ長さになる日。
立春は一年の邪気をはらった節分の翌日で、旧暦の正月にあたるおめでたい日でもあります。
赤い色はめでたさを表すとともに厄払いになるとされています。
炊飯器でお赤飯を作りました。
Syunbun
Around March 20.
Spring equinox.
I cooked red rice (rice boiled with red beans) for Setsubun.
to get rid of the evil spirits of last year and to celebrate New year.
Red has power to get rid of the evil spirits and to celebrate things.
ロールキャベツ Stuffed cabbage rolls
台所の水道の栓が固かったので 修理してもらいました。
開閉がスムースで気持ち良い♪
Water tap has been hard. It's been fixed.
It is easy to turn on and off now♪
**ロールキャベツ Stuffed cabbage rolls
**レンコン餅 Lotus root-starch dumpling
**菜の花の酢味噌和え Colza blossoms dressed with vinegar and miso
**カボチャの煮物 Simmered Japanese pumpkin
**コールスロー Coleslaw
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
開閉がスムースで気持ち良い♪
Water tap has been hard. It's been fixed.
It is easy to turn on and off now♪
**ロールキャベツ Stuffed cabbage rolls
**レンコン餅 Lotus root-starch dumpling
**菜の花の酢味噌和え Colza blossoms dressed with vinegar and miso
**カボチャの煮物 Simmered Japanese pumpkin
**コールスロー Coleslaw
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年03月19日
ご飯入り食パン White bread with rice
以前 「残りご飯で食パン」を紹介しまたが、一手間省いても うまくいったので
それを紹介します。
I introduced white bread with rice before. Recently I save time and effort to bake it.
And it works well.
(16穀米に黒米を入れたごはんで作っています)(The rice includes 16 different kinds of cereals and ancient rice)
ご飯入り食パン(1斤)
1.まず冷凍されている残りご飯(ここでは16穀米に黒米を追加した残りご飯です。
白米でもなんでもよいです)100gをレンチンして解凍します。
2.水140ccをパン焼き釜にいれ 1.を入れ ほぐしておきます。
3.その上から 強力粉250g、砂糖20g、バター15g、塩3g、ドライイースト2.5g
を入れ、焼きます。(焼き加減や焼き色も好みで)。
A white bread with leftover rice.
1. First of all, microwave 100g leftover rice to freshly cooked rice-ish. (it is hot)
2. Put 140cc water in a bread baking machine and add rice. Mix them together with your finger.
3. Add 250g bread flour, 20g sugar, 15g butter, 3g salt and 2.5g dry yeast and bake it.
それを紹介します。
I introduced white bread with rice before. Recently I save time and effort to bake it.
And it works well.
(16穀米に黒米を入れたごはんで作っています)(The rice includes 16 different kinds of cereals and ancient rice)
ご飯入り食パン(1斤)
1.まず冷凍されている残りご飯(ここでは16穀米に黒米を追加した残りご飯です。
白米でもなんでもよいです)100gをレンチンして解凍します。
2.水140ccをパン焼き釜にいれ 1.を入れ ほぐしておきます。
3.その上から 強力粉250g、砂糖20g、バター15g、塩3g、ドライイースト2.5g
を入れ、焼きます。(焼き加減や焼き色も好みで)。
A white bread with leftover rice.
1. First of all, microwave 100g leftover rice to freshly cooked rice-ish. (it is hot)
2. Put 140cc water in a bread baking machine and add rice. Mix them together with your finger.
3. Add 250g bread flour, 20g sugar, 15g butter, 3g salt and 2.5g dry yeast and bake it.
エビチリ Shrimp with chili sauce
**エビチリ Shrimp with chili sauce
**ヤブカンゾウの酢味噌和え Tawny daylily dressed with miso and vinegar
**青梗菜とウインナーのガーリック炒め
Stir-fried bok choy and wienerwurst with garlic
**納豆と大根おろし Natto and grated daikon
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
**ごはん Rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年03月18日
数独 Sudoku
暖かいです It's warm.
日曜日の大阪は 一日中雨でした。暖かかったです。
It was raining in Osaka on Sunday. It was warm.
**焼きそば Stir-fried noodles
**きゅうりとイカの酢の物 Cucumber and squid with sweetened vinegar
**大学芋 Candied sweet potatoes
**水菜と薄揚げの煮物 Boiled pot herb mustard and thin deep-fried tofu
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年03月17日
桜のおはぎ Ohagi with cherry blossoms
彼岸の入りですね。
「桜のおはぎ」を作りました。
It's the beginning of the equinoctial week.
Ohagi with cherry blossom
(5個)
1.餅米 1合 洗って 1時間水に浸します。水をよく切り 1合分の水を加えて
普通に炊飯。
2.こしあん 20gぐらいにまるめて 5個。
3.桜の花の塩漬け 5個 は 水で洗ってから 水に 15分 漬けます。
水を絞り レンジに1分かけます。花びらが開きます。
4.桜の花の塩漬け 5個 は 塩がついたまま みじん切りします。
5.1.が炊けたら 4.のみじん切りの桜を加えて 混ぜ 半殺しにしてから
5個に 丸めます。
6.5.で2.をつつみ 上に 3.の花を飾ります。
(5 cakes)
1. Wash about 150g glutinous rice and soak in water 1 hour. Drain
Add 150cc water and cook.
2. Divide smooth red bean paste into 20g each. Make 5 balls.
3. Wash and soak 5 salt pickled cherry blossoms in water for 15 mins. and squeeze.
Microwave them for 1 mins. They’ll bloom.
4. Chop 5 salted cherry blossoms..
5. Mix 4. with cooked glutinous rice and crush it.(not completely but half).
then divide it into 5 pieces. Make them 5 balls.
6. Wrap 2. with 5. and put 3. on top.
「桜のおはぎ」を作りました。
It's the beginning of the equinoctial week.
Ohagi with cherry blossom
(5個)
1.餅米 1合 洗って 1時間水に浸します。水をよく切り 1合分の水を加えて
普通に炊飯。
2.こしあん 20gぐらいにまるめて 5個。
3.桜の花の塩漬け 5個 は 水で洗ってから 水に 15分 漬けます。
水を絞り レンジに1分かけます。花びらが開きます。
4.桜の花の塩漬け 5個 は 塩がついたまま みじん切りします。
5.1.が炊けたら 4.のみじん切りの桜を加えて 混ぜ 半殺しにしてから
5個に 丸めます。
6.5.で2.をつつみ 上に 3.の花を飾ります。
(5 cakes)
1. Wash about 150g glutinous rice and soak in water 1 hour. Drain
Add 150cc water and cook.
2. Divide smooth red bean paste into 20g each. Make 5 balls.
3. Wash and soak 5 salt pickled cherry blossoms in water for 15 mins. and squeeze.
Microwave them for 1 mins. They’ll bloom.
4. Chop 5 salted cherry blossoms..
5. Mix 4. with cooked glutinous rice and crush it.(not completely but half).
then divide it into 5 pieces. Make them 5 balls.
6. Wrap 2. with 5. and put 3. on top.
高圧洗浄 High-pressure Washing
土曜の 午後から 水回りの 高圧洗浄 でした。
毎日 洗剤つけて 洗っているのに 業者の人が 高圧洗浄したら
パイプの奥の方から 濁った水がでてました。
洗浄のあとは なんだか "気" が浄化されたような感じがしました
何十年に1回ですが、良いですね♪
.
We had high-pressure washings around water on Saturday afternoon.
My husband and I clean around water every day.
But once the vender clean the pipe, muddy water came out from the pipe.
After it was done, I felt like my heart(air) is purified.
It only happens once every few decades, it is good♪
.
若ごぼうの季節になりました♪ 年に一度は食べておかないと(笑)
It's the perfect season to have Young Burdock♪ I need to eat it once a year(lol)
**若ごぼうと牛肉の煮物 Boiled young burdock and beef
**若ごぼうのかき揚げ Mixed young burdock and vegetables
**ほうれん草のお浸し Boiled spinach in broth
**子持ち高菜の酢味噌和え Tsubomina dressed with sweetened vinegar
**春菊の佃煮 Simmered edible chrysanthemum with soy sauce and mirin
**味噌汁 Miso soup
**ごはん Rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
毎日 洗剤つけて 洗っているのに 業者の人が 高圧洗浄したら
パイプの奥の方から 濁った水がでてました。
洗浄のあとは なんだか "気" が浄化されたような感じがしました
何十年に1回ですが、良いですね♪
.
We had high-pressure washings around water on Saturday afternoon.
My husband and I clean around water every day.
But once the vender clean the pipe, muddy water came out from the pipe.
After it was done, I felt like my heart(air) is purified.
It only happens once every few decades, it is good♪
.
若ごぼうの季節になりました♪ 年に一度は食べておかないと(笑)
It's the perfect season to have Young Burdock♪ I need to eat it once a year(lol)
**若ごぼうと牛肉の煮物 Boiled young burdock and beef
**若ごぼうのかき揚げ Mixed young burdock and vegetables
**ほうれん草のお浸し Boiled spinach in broth
**子持ち高菜の酢味噌和え Tsubomina dressed with sweetened vinegar
**春菊の佃煮 Simmered edible chrysanthemum with soy sauce and mirin
**味噌汁 Miso soup
**ごはん Rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年03月16日
豚肉と水菜の鍋 Hot pot with pork and pot herb mustard
**豚肉と水菜の鍋 Hot pot with pork and pot herb mustard
**納豆と大根おろし Natto and grated daikon
**青梗菜とベーコンの炒め物 Stir-fried bok choy and bacon
**子持ち高菜の酢味噌和え Tsubomina dressed with sweetened vinegar
**きゅうり、ワカメ、カニかまの酢の物
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.