妹からもらった ゆずで ジャムを作りました。
栃木の友達、Fさんは なんでもジャムにすると言っていました。
見習おう♪
I made yuzu jam with my sister gave us.
My friend, F-san in Tochigi-prf, tells me that she has been making jam with
a bumper crop of vegetables and fruits.
I am going to follow her example♪
1.ゆず 1kg、は 皮、汁、種 薄皮に分け
皮は 細く千切り、
薄皮は ざく切り、
種は お茶の袋に入れ、
汁は 別の容器に入れておきます。
2.皮と薄皮を ゆでこぼし します 3度ほど。 ザルにあげます。
3.鍋に 2.、汁、種、砂糖900gほど を入れ 8分ほど 中火で煮ます。
4.種を取り出し、さらに 5分ほど煮ます。アクを取りながら 泡が小さくなって
煮汁にとろみが出たら 火を止め(まださらさらでもよい)
熱いうちに 熱湯消毒した瓶に入れ ふたを閉め 逆さまにして 冷まします。
1. Separate 1kg yuzu to skins, juice, seeds and inner membranes.
Cut the skins into thin slices.
Chop inner membranes.
Put seeds in a(some) tea bag(s).
Put juice in a bowl.
2. Put skins, inner membranes and water in a pot and bring it to boil then drain the hot water.
Repeat it for 3 times. and then drain.
3. Put 2., juice, seeds and 900g sugar in a pot and simmer for 8 mins. in a medium heat.
then remove the seeds and simmer for 5 mins. in a medium heat until it has a little thickness.
4. While it is still hot, transfer into a(some) sterilized bottle(s). Cap the bottle(s)
Then turn them upside down. Let them cool down.
2022年02月15日
白菜と鶏そぼろの煮物 Stewed Chinese cabbage and minced chicken
**白菜と鶏そぼろの煮物 Stewed Chinese cabbage and minced chicken
**万願寺唐辛子と豚肉のソテー
Stir-fried Manganji-temple green pepper and pork
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**子持ち高菜の酢味噌和え Tubomina dressed with miso and vinegar
**きゅうりとキクラゲの酢の物
Cucumber and Jew's ear with sweetened vinegar
**壬生菜とちくわの煮物
Boiled Mibuna(a kind of potherb mustard) and tube-shaped fish paste cake
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
They were delicious. Thank you.