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2022年02月15日

ゆずジャム   Yuzu(Citrus Junos) jam

妹からもらった ゆずで ジャムを作りました。

栃木の友達、Fさんは なんでもジャムにすると言っていました。
見習おう♪


I made yuzu jam with my sister gave us.
My friend, F-san in Tochigi-prf, tells me that she has been making jam with
a bumper crop of vegetables and fruits.
I am going to follow her example♪



IMG_20220214_064824.jpg


1.ゆず 1kg、は 皮、汁、種 薄皮に分け 
  皮は 細く千切り、
  薄皮は ざく切り、
  種は お茶の袋に入れ、
  汁は 別の容器に入れておきます。

2.皮と薄皮を ゆでこぼし します 3度ほど。 ザルにあげます。

3.鍋に 2.、汁、種、砂糖900gほど を入れ 8分ほど 中火で煮ます。

4.種を取り出し、さらに 5分ほど煮ます。アクを取りながら 泡が小さくなって
  煮汁にとろみが出たら 火を止め(まださらさらでもよい)
  熱いうちに 熱湯消毒した瓶に入れ ふたを閉め 逆さまにして 冷まします。




1. Separate 1kg yuzu to skins, juice, seeds and inner membranes.
Cut the skins into thin slices.
Chop inner membranes.
Put seeds in a(some) tea bag(s).
Put juice in a bowl.

2. Put skins, inner membranes and water in a pot and bring it to boil then drain the hot water.
Repeat it for 3 times. and then drain.

3. Put 2., juice, seeds and 900g sugar in a pot and simmer for 8 mins. in a medium heat.
then remove the seeds and simmer for 5 mins. in a medium heat until it has a little thickness.

4. While it is still hot, transfer into a(some) sterilized bottle(s). Cap the bottle(s)
Then turn them upside down. Let them cool down.



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大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
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