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2022年02月04日

東風解凍  Harukaze-Kori-wo-Toku

20210121DSC_2383眞理子より氷が溶東風解凍.jpg
妹より写真提供   courtesy of my sister


東風解凍(はるかぜこおりをとく)

2月4日 から 2月8日 ごろ。

初春

東風が厚い氷を解かし始める。



Harukaze-Kori-wo-toku

Around February 4 to February 8.

Early Spring.


East wind melts the ice.






立春  Rissyun


CIMG0008 20-2-11白梅.JPG


立春(りっしゅん)

2月4日 ごろ。

太陽黄経が315度の時のこと。




Rissyun

Around February 4

Beginning of spring.



恵方巻    Ehomaki

2月3日は 節分でしたので、
無病息災を願いながら 北北東に向かって 巻き寿司の丸かじりをいただきました。


We had Setsubun on February 3, 2022

"Setsubun" basically means "division of seasons" and is based on the lunar calendar.
However, recently the last day of winter is well known as "setsubun".
It is around February 3rd.

We had Ehomaki, which should not be cut. This represents not cutting any good bonds in the future.
When eating Ehomaki, look in the year's good luck direction (this year, it's north-northwest).


IMG_20220203_112336.jpg

**恵方巻〔市販品)     Ehomaki(store-bought)

**豆腐とワカメのお味噌汁  Miso soup with tofu and wakame

**色々人参の甘酢和え    Various carrots with sweetened vinegar

**いわしの塩焼き〔市販品) Salted sardine(store-bought)

**芽キャベツとベーコンの炒め物 
    Stir-fried Brussels sprouts and bacon

**色々野菜のサラダ     Various vegetables salad



**あんみつ、練乳かけ〔私、作)    
    Anmitsu (a classic Japanese dessert including the agar jelly and red bean paste)
         I made this dessert)
IMG_20220203_083418.jpg



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

They were delicious. Thank you.






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sunshine
大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
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