2019年09月10日
イカのワタ煮 Squid and tofu with squid liver
**イカのワタ煮 Squid and tofu with squid liver
いつもは げそのわた煮をつくるのですが 今日は 豆腐と身も入れて
おかずになるようにしました。
(2人分)
1.イカ2はい分のげそ、酒大1,さとう大1,醤油大1.5をフライパンに入れ
ぐつぐつしてきたら 食べやすい大きさに切ったイカ2はい分のげそと身1ぱいを
入れて煮ます。
2.豆腐を1.に加え 全体をあえて 七味唐辛子を振りいれます。
**茄子のポン酢和え Egg plant with ponzu
1.茄子を半分に切り 皮に切り目を入れて 焼きます。
2.大根おろしをのせ ぽんずをかけ 小口切りのネギを散らします。
**小松菜のおひたし Japanese mustard spinach salad
1.茹でた小松菜にめんつゆをかけ すりごまを散らします。
**トマトのだし浸し Tomato salad
1.めんつゆと水で天つゆの濃度にして レンジで温めます。
2.湯むきしたトマトを1.に漬け 冷蔵庫で冷まします。
I usualy make boiled squid tentacles with liver. Today I added tofu and made a dish to go with rice
** Squid and tofu with squid liver (for 2 people)
1. Put 2 squid livers 1tbsp rice wine, 1tbsp sugar and 1.5tbsp soy sauce in a
frying pan and bring it to boil then add one squid and 2 tentacles and simmer.
2. Add tofu and simmer then sprinkle shichimi togarashi(a mixture of red cayenne pepper
and other aromatic spices)
** Egg plant with ponzu
1. Cut 1 egg plant into half lengthwise then make cuts in skins. Bake them
2. Put grated white radish and pour ponzu and sprinkle chopped green leeks.
** Japanese mustard spinach salad
1. Pour seasoning soy sauce on boiled Japanese mustard spinach and then sprinkle
grated sesame on top.
** Tomato salad
1. Mix seasoning soy sauce and water to make tempura sauce. Microwave to warm.
2. Peel tomato skins and then soak in 1. Cool down in a fridge.
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