2024年12月15日
妹から一杯の野菜をもらった♪ My sister gave us lots of vegetables
大阪に来る途中の産直店で 一杯のお野菜を買って持ってきてくれました♪
My sister gave us lots of vegetables which she bought at a farmers shop on the way to Osaka♪
市松模様のクッキー(アイスボックスクッキ) Checkerboard cookies
市松模様のクッキー(アイスボックスクッキー) Checkerboard cookies
1.バター120g、グラニュー糖80gを白っぽくなるまでよく混ぜ、溶き卵1個を
少しずつ加えて 更に混ぜ、4等分します。
2.白色部分:
1.の一つに 薄力粉70gを加えて ゴムべらでよく混ぜます。
同じのを2個作ります。
茶色部分:
1.の一つに 薄力粉60gにココア約10gを加え ゴムべらでよく混ぜます。
グリーン部分:
1.の一つに 薄力粉60g強に抹茶1弱を加え ゴムベラでよく混ぜます。
3.各それぞれを 3cm角の棒状にし ラップで包みます。
冷蔵庫で1時間冷します。
4.3.をそれぞれ 縦に4等分に切り 交互に並べて 棒にして 冷蔵庫で
30分休ませます。
5.8mm巾に切り 170℃で15分焼きます。
(ここでは 2本だけ 焼いています。残りは、冷凍して 後日焼いていただきます)。
Checkerboard cookies
1. Mix 120g butter, 80g granulated sugar until it turns white.
Add 1 beaten egg slowly.
Divide it into 4 .
2. white part:
Add 70g cake flour to one of 1. and mix with a rubber spatula..
Make one more.
Brown part:
Add 60g cake flour and 10g cocoa powder to one of 1. and mix with a rubber spatula.
Green part:
Add 60g or more cake flour and 10g or less maccha powder to one of 1. and
mix with a rubber spatula.
3. Make each of 2. into 3cm sq. sticks and cover with plastic film.
Let rest in the refrigerator for 1 hour.
4. Cut each of 3. into 4 pieces lengthwise and place brown and white (or green and white) alternately
Let them rest in the refrigerator for 30 mins.
5. Cut each bar into 8mm width and bake at 170℃ for 15 mins.
(I only baked 2 bars. I'll bake the rest later)
小豆あん Sweet red-bean paste
鶏の唐揚げ Fried chicken
**鶏の唐揚げ Fried chicken
**菊芋の甘酢和え Jerusalem artichoke with sweetened vinegar
**里芋の煮っ転がし Simmered taro with sweet soy sauce
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**ししとうの炒め物 Stir-fried sweet green peppers
**トマトときゅうりのオリーブオイル和え
Tomato and cucumber dressed with olive oil
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.