2019年05月05日
たけのこ尽くし Bamboo shoots in any of dishes
たけのこは 水に 糠と唐辛子を入れて 太いところに竹串が スッと刺さるまで 茹でます。
そのまま冷まし 外の皮を剥き 半分に切り 洗います。
**若竹煮 Wakatakeni (simmered bamboo shoots and seaweed)
若竹煮は たくさん作って 他のお料理にも使います。
1.だし汁に 茹でたたけのこ、酒大1、砂糖大3、薄口醤油大2、塩少々を入れ
落し蓋をして 30分ぐらい 煮ます。
2.煮上がる直前に 乾燥わかめを入れます。
**たけのこご飯 Steamed rice with bamboo shoots
(2〜3人分)
1.若竹煮のたけのこ50gを 薄切りにします。
薄揚げ半分〜2/3枚に 熱湯をかけ 油抜きしてから 細く切ります。
米1合は 洗って水切りします。
2.1.と水(米1合に対する普通の水加減)、酒大1、薄口醤油大1強を入れ
普通に炊飯します。
3.木の芽をのせます。
**たけのこの木の芽和え Pepper leaf bud salad
1.茹でたほうれん草少々と木の芽の葉をすり鉢ですり 砂糖と白みそを入れ
さらにすり 木の芽みそを作ります。
2.若竹煮のたけのこをサイコロに切り 木の芽みそで和えます。
**たけのこのひめ皮の梅肉和え Young bamboo sheath with pickled plum
1.若竹煮をするときに 片隅に ひめ皮も入れ 一緒に煮ます。
2.梅干しの種を取り みじん切りにして 麺つゆ少々を加えて なめらかにし
ひめ皮を和えます。
**たけのこの天ぷら Bamboo shoot Tempura
1.若竹煮のたけのこに 天ぷら粉をまぶし 油で揚げます。
かぼちゃも 同様に揚げます。
2.塩を振ります。
**ぶりの照り焼き Grilled teriyaki flavored yellowtail
(2人分)
1.ぶりの切り身2切れに 塩こうじをまぶし 冷蔵庫で 3時間ぐらい寝かします。
2.フライパンに油を引き 1.を焼きます。 フライパンを拭きます。
3.砂糖大2、みりん大2、醤油大3を 2.に煮絡めます。
** Wakatakeni (simmered bamboo shoots and seaweed)
You shoud cook a lot of wakatakeni. You can use it for another dishes.
1. Put boiled bamboo shoots, soup, 1tbsp rice wine, 3tbsp sugar, 2tbsp thin soy sauce
and a little salt in a pot. Simmer about 30 mins.
2. Before cooked add wakame.
** Steamed rice with bamboo shoots (for 2 to 3 people)
1. Cut 50g "Simmered bamboo shoots" in thin slices.
Pour boiled water over 1/2 to 2/3 thin deep-fried tofu to remove oil and cut into strips.
Wash 1-go rice. Drain.
2. Put 1. 200cc water, 1tbsp rice wine, 1tbsp or more thin soy sauce in a rice cooker. Cook.
3. Put a pepper leaf bud on the rice.
** Pepper leaf bud salad
1. Crush boiled some spinach leaves and some pepper leaf buds in a mortar.
Then add sugar and light-brown miso to make Kinome-miso (pepper leaf bud miso)
2. Cut some Wakatakeni into cubes. Mix with 1.
** Young bamboo sheath with pickled plum
1. Add young bamboo sheath while boiling Wakatake-ni.
2. Remove a stone from pickled plum and then chop fine. Add seasoning soy sauce
and mix well. Then add 1 and mix.
** Bamboo shoot Tempura
1. Cover bamboo shoot from Wakatakeni with Tempura flour. Then deep fry.
Deep fry Japanese pumpkin too.
2. Sprinkle salt.
** Grilled teriyaki flavored yellowtail (for 2 people)
1. Cover 2 fillets of yellowtail with salt-koji. Let it sit for 3 hours in a refrigerator.
2. Oil a frying pan and bake 1. Wipe off the frying pan.
3. Add 2tbsp sugar, 2tbsp sweet rice wine and 3tbsp soy sauce. Cook all together.
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