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2019年05月05日

たけのこ尽くし Bamboo shoots in any of dishes





たけのこは 水に 糠と唐辛子を入れて 太いところに竹串が スッと刺さるまで 茹でます。
そのまま冷まし 外の皮を剥き 半分に切り 洗います。



**若竹煮   Wakatakeni (simmered bamboo shoots and seaweed)
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若竹煮は たくさん作って 他のお料理にも使います。

1.だし汁に 茹でたたけのこ、酒大1、砂糖大3、薄口醤油大2、塩少々を入れ 
  落し蓋をして 30分ぐらい 煮ます。

2.煮上がる直前に 乾燥わかめを入れます。





**たけのこご飯   Steamed rice with bamboo shoots
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(2〜3人分)
1.若竹煮のたけのこ50gを 薄切りにします。
  薄揚げ半分〜2/3枚に 熱湯をかけ 油抜きしてから 細く切ります。
  米1合は 洗って水切りします。

2.1.と水(米1合に対する普通の水加減)、酒大1、薄口醤油大1強を入れ
  普通に炊飯します。

3.木の芽をのせます。





**たけのこの木の芽和え   Pepper leaf bud salad
CIMG0003.JPG

1.茹でたほうれん草少々と木の芽の葉をすり鉢ですり 砂糖と白みそを入れ
  さらにすり 木の芽みそを作ります。

2.若竹煮のたけのこをサイコロに切り 木の芽みそで和えます。







**たけのこのひめ皮の梅肉和え  Young bamboo sheath with pickled plum
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1.若竹煮をするときに 片隅に ひめ皮も入れ 一緒に煮ます。

2.梅干しの種を取り みじん切りにして 麺つゆ少々を加えて なめらかにし
  ひめ皮を和えます。






**たけのこの天ぷら   Bamboo shoot Tempura
CIMG0006.JPG

1.若竹煮のたけのこに 天ぷら粉をまぶし 油で揚げます。
  かぼちゃも 同様に揚げます。

2.塩を振ります。






**ぶりの照り焼き    Grilled teriyaki flavored yellowtail
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(2人分)
1.ぶりの切り身2切れに 塩こうじをまぶし 冷蔵庫で 3時間ぐらい寝かします。

2.フライパンに油を引き 1.を焼きます。 フライパンを拭きます。

3.砂糖大2、みりん大2、醤油大3を 2.に煮絡めます。






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** Wakatakeni (simmered bamboo shoots and seaweed)

You shoud cook a lot of wakatakeni. You can use it for another dishes.

1. Put boiled bamboo shoots, soup, 1tbsp rice wine, 3tbsp sugar, 2tbsp thin soy sauce
and a little salt in a pot. Simmer about 30 mins.

2. Before cooked add wakame.


** Steamed rice with bamboo shoots (for 2 to 3 people)

1. Cut 50g "Simmered bamboo shoots" in thin slices.
Pour boiled water over 1/2 to 2/3 thin deep-fried tofu to remove oil and cut into strips.
Wash 1-go rice. Drain.

2. Put 1. 200cc water, 1tbsp rice wine, 1tbsp or more thin soy sauce in a rice cooker. Cook.

3. Put a pepper leaf bud on the rice.


** Pepper leaf bud salad

1. Crush boiled some spinach leaves and some pepper leaf buds in a mortar.
Then add sugar and light-brown miso to make Kinome-miso (pepper leaf bud miso)

2. Cut some Wakatakeni into cubes. Mix with 1.


** Young bamboo sheath with pickled plum

1. Add young bamboo sheath while boiling Wakatake-ni.

2. Remove a stone from pickled plum and then chop fine. Add seasoning soy sauce
and mix well. Then add 1 and mix.


** Bamboo shoot Tempura

1. Cover bamboo shoot from Wakatakeni with Tempura flour. Then deep fry.
Deep fry Japanese pumpkin too.

2. Sprinkle salt.


** Grilled teriyaki flavored yellowtail (for 2 people)

1. Cover 2 fillets of yellowtail with salt-koji. Let it sit for 3 hours in a refrigerator.

2. Oil a frying pan and bake 1. Wipe off the frying pan.

3. Add 2tbsp sugar, 2tbsp sweet rice wine and 3tbsp soy sauce. Cook all together.






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大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
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