十五夜 Moon viewing
月見団子と月餅
月見団子
粉を使わずに 餅米とうるち米を半々ぐらい(合計で1合弱)を洗ってから 水切りして
同量の水に一晩漬けておいて、
炊飯器で 普通に炊飯し、
砂糖大1ぐらいを加えて すりこぎやら麺棒やらマッシャーでつぶし、
丸めて 月見団子を作りました。
(お米のつぶつぶが残ってしまいました。団子粉で作った方がお手軽ですね)
Tsukimi Dango
I made Tsukimi Dango with rice and sticky rice (about 130g in total) instead of flour.
Washed and drained.
Soak rice and sticky rice in water (about 130g) overnight.
Boil then add about 1tbsp sugar and mash well.
Make it some balls.
(It isn't mashed completely. it is easier using dumpling flour)
月餅 今年も作りました♪ Again this year, I baked moon cakes ♪
複雑なデザインの方の型を選んだら 焼けて少しふくれて 型が消えそうになって
しまいました。
This time I chose an intricate design.
the design became very thin baked.
月餅(16個)
1.シロップを作ります。
砂糖50g、水80cc、レモン汁小1.5を半量になるまで煮詰めて 冷ましておきます。
80g必要です。
2.あんを作ります。
クルミやアーモンドなど150gを軽く煎り、粗みじんにし、
煎りごま大2、きざんだ干しぶどう大2,小豆あん300gを合わせ 16等分に丸めます。
冷蔵庫で冷やし 締めます
3.ふるった小麦粉150gに 1.のシロップ80gとサラダ油35gを加えてまぜ合わせ
16等分に丸めて 冷蔵庫で冷やし 締めます。
4.3.の1つをラップの上に置き その上からラップをかぶせて 麺棒などで薄く10cmぐらいに
伸ばします。
上のラップをはずして あんをのせ 包みます。 15個作ります。
底が 包みきれて無くても大丈夫です。
5.打ち粉をして 型に入れ(模様になる方を型の底にいれ)しっかり押しつけます。
6.型から出して 粉を払い、オーブンシートを敷いた天板に並べ
180℃で5分焼き、卵液を塗ります。側面にも塗ります。
(塗りすぎると模様に卵液が入ってしま模様模様が見えなくなるので 薄く塗ります)
7.また卵液を塗り 5分焼き、取り出し、もう一度卵液を塗り 14〜15分ほど
良い色になるまで 焼きます。冷まします。
二日後ぐらいに生地がしっとりして 食べ頃です。
袋に入れて常温で20日ぐらい持ち、
冷凍すると2ヶ月ぐらい持つそうです。その場合 自然解凍。
焼いてから2日後。焼き色が濃くなっています。食べ頃です。
Moon Cake (for 16 cakes)
1. Syrup
Boil 50g sugar, 80cc water and 1.5tsp lemon juice until reduced by half. Let it cool down.
(you need 80cc)
2. Bean paste
Roast 150g nuts(walnuts, almond and other nuts) and then coarsely chopped.
Mix with 2tbsp roasted sesame, 2tbsp chopped raisins and 300g sweet bean
paste.
Make it into16 balls and put them in a refrigerator.
3. Add 80g syrup (1.) and 35g salad oil to 150g plain flour and mix them together.
make it into 16 balls. Put them in a refrigerator too.
4. Place one ball of dough on a plastic film and cover it another plastic film,
Roll out the dough using a rolling pin about 10cm round.
Remove the upper film and then put one bean paste ball. Remove the bottom film. Wrap it up.
No need to cover all.
5. Sprinkle flour over the ball and place in the mold.(the bottom of the ball is outside)
Press firmly.
6. Remove from the mold and brush off excess flour.
Place them on a parchment-lined baking sheet.
Bake at 180℃ for 5 mins then remove from the oven and
brush top and side of the cake with beaten egg.
7. Bake them for 5 mins again and then remove from the oven and brush beaten egg again.
Remove from the oven and brush beaten egg and bake for 14 to 15 mins.
until browns. Let them cool down.
(The cake will be ready to eat after a few days.
You may preserve it in a bag at room temperature for 20 days.
It will keep about 2 months if you freeze it.)
2024年09月17日
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