ココアシフォンケーキ
直径20cmのシフォン型1台分
黄身6個分
砂糖 140g
サラダ油 60cc
牛乳 60cc
卵白7個分
ココア 小1.5〜小2
薄力粉120g
BP 小1弱
1.卵白7個を 砂糖の半量ぐらいを3度ぐらいに分けながら 角が立つまで泡立てます。
2.卵黄6個を 砂糖の残りを3度ぐらいに分けながら 白っぽくなるまで泡立てます。
3.2.にサラダ油と牛乳を加えて さらに泡立てます。
4.薄力粉、ココア、BPを振るいにかけ、3.に練らないように混ぜ合わせます。
5.シフォンケーキ型に4.を流しいれ トントンとして空気を抜き、
170℃のオーブンで50分〜1時間焼きます。
6.逆さまにして 冷まます。上に出ている部分を切り取り、型から出し、
粉砂糖を振りかけたり、生クリームを添えたりします。
Cocoa-flavored chiffon cake
20cm chiffon shape
6 egg yolks
140g sugar
60cc salad oil
60cc milk
7 egg whites
cocoa powder 1.5tsp ~ 2tsp
120g cake flour
1tsp or less baking powder
1. Whip 7 egg whites adding a half of the sugar little by little (three times) until
stiff peaks form.
2. Whip 6 egg yolks adding the rest of the sugar little by little(three times) until
it becomes a very light yellow.
3. Add salad oil and milk to 2. and mix them together.
4. Shift the cake flower, cocoa powder and BP and mix with 2.
5. Pour 4 into the tin and deflate the mixture by slapping it.
Bake at 170℃ for 50mins to 1 hour.
6. Cool down the cake with upside down.
Then cut off the top and remove from the tin.
Sprinkle powdered sugar or serve with whipped cream.