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2023年06月24日

ココアシフォンケーキ   Cocoa-flavored chiffon cake


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ココアシフォンケーキ 

直径20cmのシフォン型1台分

黄身6個分
砂糖 140g
サラダ油 60cc
牛乳   60cc
卵白7個分
ココア 小1.5〜小2
薄力粉120g
BP  小1弱


1.卵白7個を 砂糖の半量ぐらいを3度ぐらいに分けながら 角が立つまで泡立てます。
2.卵黄6個を 砂糖の残りを3度ぐらいに分けながら 白っぽくなるまで泡立てます。
3.2.にサラダ油と牛乳を加えて さらに泡立てます。
4.薄力粉、ココア、BPを振るいにかけ、3.に練らないように混ぜ合わせます。
5.シフォンケーキ型に4.を流しいれ トントンとして空気を抜き、
  170℃のオーブンで50分〜1時間焼きます。
6.逆さまにして 冷まます。上に出ている部分を切り取り、型から出し、
  粉砂糖を振りかけたり、生クリームを添えたりします。





Cocoa-flavored chiffon cake
20cm chiffon shape

6 egg yolks
140g sugar
60cc salad oil
60cc milk
7 egg whites
cocoa powder 1.5tsp ~ 2tsp
120g cake flour
1tsp or less baking powder

1. Whip 7 egg whites adding a half of the sugar little by little (three times) until
stiff peaks form.
2. Whip 6 egg yolks adding the rest of the sugar little by little(three times) until
it becomes a very light yellow.
3. Add salad oil and milk to 2. and mix them together.
4. Shift the cake flower, cocoa powder and BP and mix with 2.
5. Pour 4 into the tin and deflate the mixture by slapping it.
Bake at 170℃ for 50mins to 1 hour.
6. Cool down the cake with upside down.
Then cut off the top and remove from the tin.
Sprinkle powdered sugar or serve with whipped cream.






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大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
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