2023年04月30日
くず餅 Arrowroot-starch Mochi
先日 Fさんが 吉野のお土産に くず餅を くれました。
わらびもちよりも もっちりしていて とても美味しかったです。
くず粉が 少しだけ残っていたので ネット検索して 作ってみました。
1.鍋に 水300cc、くず粉80g、さとう30gを入れ よく混ぜてから
弱火にかけ 透明になるまで 木べらで 混ぜながら 加熱し、
透明感が出てきたら さらに 2分ほど混ぜながら 加熱します。
2.水で濡らした容器に流しいれ 容器ごと水にくぐらせ 上からラップで覆って
表面を平らにして 冷まします。
3.型から出して 切り分け きなこ(きなこ+さとう+塩ひとつまみ)をふり
さらに 好みで 黒蜜をかけます。
Arrowroot-starch Mochi
1. Put 300cc water, 80g arrowroot-starch, 30g sugar in a pot and mix them well.
Cook it over a low heat stirring constantly until it turns transparent.
and then cook more 2 mins stirring constantly.
2. Pour 1. into a container wet with water and put it into water.
Put a plastic film over it and make the top flat.
Cool it down
3. Make Kinako (roasted soy bean powder + sugar + a pinch of salt)
and sprinkle over mochi.
Pour brown sugar syrup over it if you like.
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