2016年12月30日
肉じゃが Beef and potato stew in Japanese stock
3品とも「kikkoman」のサイトを参考にしました♪
**肉じゃが Beef and potato stew in Japanese stock
(2〜3人分)
1.牛肉(切り落とし)150gは一口大に切ります。
じゃがいも3個は乱切りに、玉ねぎ1個はくし形に、人参少々は輪切り(または
乱切り)にします。
糸こんにゃく(こんにゃくがあったので千切りにしました)130gは適当な
長さに切ります。
2.鍋に米油小2を熱し、玉ねぎを炒め、次に牛肉を炒めます。
人参、じゃがいも、糸こんにゃくも加えて炒めます。
3.だし汁2カップを入れ沸騰したら アクをとり、醤油大2.5、 みりん大4、砂糖大1を
加えて落し蓋をし、沸騰したら 弱火にして15分煮ます。
**キャベツの粒マスタードサラダ Cabbage salad dressed with whole-grain mustard
(2人分)
1.キャベツ150gは千切りします。
玉ねぎ50gは薄切りして 水にさらします。水切りしておきます。
2.粒マスタード大1、酢大1、だし醤油小1/2、醤油小1/2, オリーブ油大1
を混ぜあわせ、キャベツと玉ねぎを加え 和えます。
**炒めれんこん Fried lotus root
(2人分)
1.れんこん150gは薄切りします(太いものは半分に切ります)。
水にさらし、 水切りします。
2.フライパンに米油大1を入れ、れんこんを透き通るまで約2分炒めます。
3.ポン酢大1をかけて 手早く炒めます。
器に盛り鰹節をのせます。
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** Beef and potato stew in Japanese stock (for 2~3 people)
1.Cut 150g sliced beef into bite size chunks.
Chop 3 potatoes.
Cut 1 onion into wedges.
Cut carrot into round slices (several slices)
Cut 130g konnyaku noodles into the proper length.
2. Heat 2tsp oil in a pot and fry onion then beef.
Add carrot, pototoes and konnyaku noodles and fry.
3. Pour 2 cups Japanese stock and bring it to boil.
Skim off the scum that rises to the surface of the cooking water and then
add 2.5tbsp soy sauce, 4tbsp sweet rice wine and 1tbsp sugar.
Put a small lid directly on the food and bring it to boil.
Then turn down the heat and simmer for 15 min.
** Cabbage salad dressed with whole-grain mustard (for 2 people)
1. Cut 150g cabbage into thin strips.
Cut 50g onion into thin slices. Soak in water then drain.
2. Mix 1tbsp whole-grain mustard, 1tbsp vinegar, 1/2tsp seasoning soy sauce,
1/2tsp soy sauce and 1tbsp olive oil then add cabbage and onion. Mix.
** Fried lotus root (for 2 people)
1.Cut 150g lotus roots into thin slices. Soak in water then drain.
2. Heat1tbsp rice bran oil in a fry pan and fry lotus roots for 2 min until transparent.
3. Add 1tbsp ponzu and fry briefly.
Put on serving dishes and put dried bonito shavings on top.
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