アフィリエイト広告を利用しています
ファン
検索
<< 2024年11月 >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
最新記事
写真ギャラリー
最新コメント
タグクラウド
カテゴリアーカイブ
プロフィール

2023年12月27日

"体の建築士:タンパク質が教える健康な食生活""The architect of the body: Protein teaches us about a healthy diet"

栄養の基本となるタンパク質


多量栄養素と微量栄養素


 

タンパク質は生体分子の一種で、アミノ酸がポリペプチド鎖となっているものです。これらは免疫組織で抗体として働いたり、酵素として生化学反応を促進させたり、ホルモンとして体内の情報伝達に関与したりします。免疫系では、抗体が異物を検知して排除する役割を果たし、酵素は化学反応を触媒するため、代謝プロセスをサポートします。ホルモンは体内の各組織に信号を送り、生体の調節機能に寄与します。タンパク質の多様な役割が、体内で機能するために重要です。

タンパク質は食物から摂取されます。主要なタンパク質源は肉、魚、卵、大豆製品、乳製品などがあります。バランスの取れた食事を心がけ、異なるタンパク質源から摂取することが重要です。これにより、体内で必要なアミノ酸を効果的に得ることができます。

『広辞苑』(岩波書店刊)では栄養を次のように定義している。

栄養生物が外果、

外科なわち体外から物質を摂取し、これを同化して成長し、生活力を維持するこ と。また、その摂取する物質。

この物質を栄養素とい 種類別に大別すると次のようになる。

多量栄養素(三大栄養素)

タンパク質

ミネラル ビタミン

微量栄養素

熱源となるのは多量栄養素であるが、それは微量栄養素が十分摂取されている場合に限られる。

生命維持に不可欠の必須栄養素


これらの栄養素は多量・量ともに)約四十種類ほどあり、 必要量はみな違うが、それぞれ必 要量の一〇〇パーセントを満たさなければならない。この必須栄養素は1つも

欠けてはならない

な十種類を「必須栄養素」 と呼んでいる。

このうち一つでも必要量に満たないと、他の三十九種類が すべてそろっていても、健康状態はその足りない栄養素のレ ベル以下に止まってしまう。 必須栄養素を一つでも不足・欠 落させないこと。これが健康を保つための最低条件なのであ (図1参照) る。

多量栄養素のうち、特に重要なのが、われわれの体を基本的に構成しているタンパク質である。 このタンパク質について、わたくしは、『阿含仏教・超奇蹟の秘密』(平河出版社刊)で、次のよ うに述べている。

さきにのべた通り、炭水化物、脂肪、タンパク質が、「三大栄養素」 とよばれているのは御承

鏡を見てみよう。

知の通りであるが、私の実践栄養学では、タンパク質を主体として構成される。

なぜ、タンパク質を主体とするかというと、理由はかんたんで、われわれの身体の構造を基 本的につくっているものが、タンパク質だからである。

鏡にうつっている自分の姿から見えるものとして、皮膚、髪の毛、筋肉、瞳など、これらす べて、タンパク質でできているのである。 直接、見ることのできない血液やリンパ液 心臓 肺、脳、神経は、いずれもタンパク質からできているか、あるいは、タンパク質にその機能の 多くを頼っているのである。

それに、生物に必須の化学反応を触媒する酵素も、タンパク質でできている。

食物としてとり入れられたタンパク質は、タンパク消化酵素によって、アミノ酸にまで分解され、小 腸の内壁から血液中にとり入れられる。 そして 「門脈」という名の太い血管を通って、肝臓にたどり つく。

肝臓はそれを、自分自身の組織タンパクに同化する一方、血清タンパクを合成する。 あまっ アミノ酸はそのまま肝臓をはなれ、血中アミノ酸として全身をめぐる。 そしてその一部はア ミノ基をうばわれて、糖質や脂質となり、あるいはエネルギー化するのである。

われわれが、牛肉を食べて、その牛肉のタンパク質がそのまま体内にとり入れられて、筋肉 になるのではない。牛肉のタンパク質は消化管内で、構成成分であるアミノ酸にまで分解され たのち、体内に吸収されるのである。

生物の体は、これらとり入れたアミノ酸を、自分の持つ遺伝情報 (DNA) に従ってつなぎ 合わせ、自分固有のタンパク質を合成するのである。だから、虎の肉を食ったからといって、 虎のように強い筋肉や心を持つことはできないし、コブラやハブをいくら食ったからといって、 コブラやハブの力を持つことを期待するのはナンセンスなのである。要するに、虎もコブラも、 そのアミノ酸を活用するだけのはなしである。

このように、食品のふくむタンパク質は、アミノ酸にまで分解して血液中に入り、さまざま な形ではたらくのであるが、その分解作用をするのが酵素である。まさに、酵素がなくてはは じまらないのだが、その酵素がまたタンパク質なのである。

よく酵素がなによりも大事だという人がいるが、酵素はタンパク質でつくられている。 タン パク質さえ十分に撮っていたら、たいていの酵素は不足しないのである。

また、タンパク質の重大なはたらきの中に「抗体」がある。

抗体は血液中の重要なタンパク質で、感染や病気から、われわれを守るはたらきをする。

抗体をふくむ免疫組織というのは、風邪の原因であるウイルスの猛攻撃とか、侵入してくる バクテリア(細菌)にたいする体の中での防御体制である。

私たちの周囲を何十億という有害な微生物がとりまいており、抗体はつねにたたかってい るのである。

そのほか、ホルモンの多くがタンパク質である。

Protein is the basis of nutrition
macronutrients and micronutrients

Proteins are a type of biomolecule that are made up of amino acids that form polypeptide chains. These act as antibodies in the immune system, promote biochemical reactions as enzymes, and participate in information transmission within the body as hormones. In the immune system, antibodies are responsible for detecting and eliminating foreign substances, and enzymes catalyze chemical reactions and thus support metabolic processes. Hormones send signals to various tissues in the body and contribute to the regulatory functions of the body. The diverse roles of proteins are important for their functioning in the body.

Protein comes from food. Major protein sources include meat, fish, eggs, soy products, and dairy products. It is important to maintain a balanced diet and consume protein from different sources. This allows the body to effectively obtain the amino acids it needs.

"Kojien" (published by Iwanami Shoten) defines nutrition as follows.

The vegetative organisms are the external malleolus;

Surgery involves ingesting substances from outside the body and assimilating them to grow and maintain vitality. Also, the substances they ingest.

These substances are called nutrients.They can be roughly classified by type as follows.

Macronutrients (three major nutrients)

protein

mineral vitamins

micronutrients

Macronutrients are the source of heat, but only if sufficient micronutrients are consumed.

Essential nutrients essential for life support

There are approximately 40 types of these nutrients (in both quantity and quantity), and although the required amounts are different, each must meet 100% of the required amount. None of these essential nutrients

Must not be missing

The ten essential nutrients are called ``essential nutrients.''

If even one of these nutrients is insufficient, even if he has all of the other 39 nutrients, his health will remain below the level of that missing nutrient. Avoid deficiency or lack of even one essential nutrient. This is the minimum requirement for maintaining good health (see Figure 1).

Among macronutrients, protein is particularly important as it is the basic constituent of our bodies. Regarding this protein, I wrote the following in ``Agon Buddhism: The Super Miraculous Secret'' (published by Hirakawa Publishing).

As I mentioned earlier, carbohydrates, fats, and proteins are known as the "three major nutrients."

Let's look in the mirror.

As you know, my practical nutrition consists mainly of protein.

The reason why proteins are the main ingredient is simply that proteins are the basic structure of our bodies.

What we see when we look at ourselves in the mirror, including our skin, hair, muscles, and eyes, are all made of protein. Blood and lymph, which cannot be seen directly, the heart, lungs, brain, and nerves are all made of proteins or rely on proteins for many of their functions.

In addition, enzymes that catalyze chemical reactions essential to living things are also made of proteins.

Proteins ingested as food are broken down into amino acids by protein-digesting enzymes, which are then taken into the bloodstream through the inner wall of the small intestine. It then travels to the liver through a large blood vessel called the portal vein.

The liver assimilates it into its own tissue proteins while synthesizing serum proteins. Amino acids leave the liver as they are and circulate throughout the body as amino acids in the blood. Some of them lose their amino groups and become carbohydrates, lipids, or converted into energy.

When we eat beef, the protein from that beef is not directly taken into our bodies and turned into muscles. Beef protein is broken down into its constituent amino acids in the digestive tract, which are then absorbed into the body.

The body of a living organism synthesizes its own unique proteins by linking these amino acids together according to its own genetic information (DNA). Therefore, just because you eat tiger meat, you cannot have strong muscles and mind like a tiger, and no matter how much cobra or habu you eat, you cannot expect to have the strength of cobra or habu. is nonsense. In short, both tigers and cobras are simply making use of their amino acids.

In this way, the proteins contained in food are broken down into amino acids, which enter the bloodstream and function in a variety of ways, and enzymes are responsible for the decomposition. Nothing can happen without enzymes, and those enzymes are also proteins.

People often say that enzymes are the most important thing, but enzymes are made of proteins. He says that if you have enough protein, you won't run out of most enzymes.

Antibodies are also an important function of proteins.

Antibodies are important proteins in the blood that protect us from infection and disease.

The immune system, which includes antibodies, is the body's defense system against the onslaught of viruses that cause colds and invading bacteria.

Billions of harmful microorganisms surround us, and antibodies are constantly fighting against them.

In addition, many hormones are proteins.

 

 

 

 

http://cyber-price.com/buddha/

Buddha  Japan Journal

Buddha Japan journal

日本の仏教を発信しますSend Japanese Buddhis

cyber-price


新のゲーム PC カメラ 家電 健康

http://cyber-price.com/cyber/

goo

https://blog.goo.ne.jp/gomabonshop

ゴマボンSHOP/インターネット通販


https://fanblogs.jp/gomabon/

ゴマボンショップ


https://twitter.com/home

http://diji.seesaa.net/

cyber-priceデジタル

この記事へのコメント
コメントを書く

お名前:

メールアドレス:


ホームページアドレス:

コメント:

※ブログオーナーが承認したコメントのみ表示されます。

この記事へのトラックバックURL
https://fanblogs.jp/tb/12363720
※ブログオーナーが承認したトラックバックのみ表示されます。

この記事へのトラックバック