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2022年03月04日

イル・フロッタント(浮島)  Ile flottante

岸惠子著の「巴里の空はあかね雲」の中で お嬢さんが作ったお菓子「イル・フロッタント」が
登場したので 作って見ました。


I made a sweets named "Ile flottante" which appeared in a book ,
"Paris no sora wa akanekumo(it is rosy cloud in Paris)" written by Ms. Keiko Kishi.
The sweets was made by her daughter.

IMG_20220304_115533.jpg


イル・フロッタント (浮島) 
4人分

1.牛乳500ccにバニラビーンス1本分を入れ 軽く沸かします(沸騰させない)
2.白身2個に砂糖15gを入れながら しっかりしたメレンゲを作ります。
3.2.を大さじですくって 1.に浮かべ2分加熱し、裏返してもう2分加熱し
  取り出して 水分を切ります。

4.アングレーズソースを作ります。
  黄身2個に砂糖20gを加えて 白っぽくなるまで混ぜます。
  3.で使った牛乳を沸騰させ、少しずつ 加えてまぜ、鍋に戻し 弱火でとろみが付くまで煮ます。
5.器に4.を注ぎ 3.の白身の泡立てたものをのせ 冷蔵庫で1,2時間冷やします。

6.キャラメルソースを作ります。
  砂糖100gに水30ccを入れ中火にかけ褐色になるまで鍋を揺すりながら煮ます
7.キャラメル色になったら 熱湯50ccを入れ 木べらで全体を混ぜます。
8.5.に7.をかけ ミックスベリーを添えます。


Ile flottante (for 4 people)
1. Boil 500cc milk with vanilla bean (do not let it boil)
2. Whip 2 egg whites adding 15g sugar until stiff peaks form.
3. Scoop with a tablespoon and boil them in 1. for 2 mins. then turn them over for another 2 mins.
Then drain.

4. Whip 2 egg yolks and 20g sugar until the mixture becomes a very light yellow.
Boil 3.milk and pour in the mixture little by little mixing all the time.
Put it in a pan and using a spatula keep stirring the mixture on low heat until it thickens
to make Sauce Anglaise.
5. Put the sauce in dishes and put the land(s) Let it sit in a refrigerator for one to two hours.

6. Put 100g sugar and 30cc water in a pot and boil down until it becomes brown
7. Add 50cc boiling water and mix them together.
8. Pour 7. over 5. and add mixed berries.




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大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
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