こんにちはコウジです!
「鈴木 梅太郎」の原稿を改定します。
今回の主たる改定はAI情報の再考です。また、
鈴木 梅太郎が生まれた頃、ベートーベンはもう居ません。
(彼の人生は1770年12月16日頃 - 1827年3月26日)
初見の人が検索結果を見て記事内容が分かり易いように再推敲します。
SNSは戦略的に使っていきます。そして記述に誤解を生む表現がないかを
チェックし続けてます。ご意見・関連投稿は歓迎します。
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【1874年4月7日 〜 1943年9月20日】
理研の三太郎
理研の三太郎と言われた鈴木梅太郎をご紹介致します。
他の二人は既にご紹介している長岡半太郎と本多光太郎です。
筆者の思い出話
筆者が個人的に親近感を覚えたのは、
鈴木梅太郎が農学部とつながりが強い点です。
東大の工学部と農学部の間の通りがあります。
坂道があって古本屋がある通りを、
私はよく散歩で使います。
地名で言うと文京区弥生町。
弥生式土器の「弥生」だったかと。
(地下鉄の南北線を使う時に登っていく場合が多いです)
私の祖母は農学部からほど近い動坂の辺りで暮らしていて、
そこそこ別嬪さんだったので「動坂小町」と呼ばれていました。
また、私の母は不忍池の方にある東大病院で生まれました。
私の父は農学部の方にある根津神社の池でおぼれたそうです。
そんな街に私は何となく、
親近感を覚えてしまいます。
そんな街での物語。
鈴木梅太郎とビタミン
話戻って鈴木梅太郎ですが大きな業績としてビタミンを発見しました。
具体的には先ず
ビタミンBをみつけてドイツの学会で発表しています。
ただし、時節柄を感じされる話なのか「発見者」としての明記
が無かったので梅太郎の発見だと伝わらなかったようです。
日本人は知っていても外人から見たら「それ何?」って
話なのでしょうね。今ではあり得ない低評価みたいです。
鈴木梅太郎と合成酒
理研のホームページから記載すると、(太字部が引用部)
「鈴木梅太郎(1874-1943)は、米騒動をきっかけに、
原料に米を使わない合成清酒の開発に着手。
独自の製造法を発明し、“理研酒”として
「利久(りきゅう)」などのブランド名で販売した。」
その後、理研の収入で大きな割合を占めていく酒造事業は
理学と生活の大きな繋がりへと発展していくのです。
なお、現在は利休のブランドは別会社が運営しており、
事業売却したのだと思われます。現在の理研関連のお酒は
「仁科誉」と名付けたイオンビーム技術を
活用した銘柄があります。
お酒を楽しく飲める「機会」を鈴木梅太郎は拡げたのですね。
残念ながら鈴木梅太郎の「人となり」は
今日あまり伝わっていませんが
お酒を造ってくれていたお爺さん、なのだと
考えるだけで少し楽し気な気分にさせてくれます。
東大も色々な人物を作り上げてきていますね。
〆
以上、間違い・ご意見は
以下アドレスまでお願いします。
問題点に対しては
適時、返信・改定をします。
nowkouji226@gmail.com
2023/04/01‗初稿投稿
2024/01/04_改訂投稿
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(2023年4月時点での対応英訳)
Santaro in RIKEN
I would like to introduce Umetaro Suzuki, who is said to be the one of Santaro in RIKEN.
The other two are Hantaro Nagaoka and Kotaro Honda, who have already been introduced.
Memories of the writer
I personally felt a sense of closeness to
Umetaro Suzuki has a strong connection with the Faculty of Agriculture.
There is a street between the University of Tokyo's Faculty of Engineering and Faculty of Agriculture.
A street with slopes and used bookstores,
I often use it for walking.
The place name is Yayoi-cho, Bunkyo-ku.
I think it was "Yayoi" of Yayoi-style earthenware.
(It is often climbed when using the subway Namboku Line)
My grandmother lives near Dozaka, which is close to the Faculty of Agriculture.
She was called "Douzaka Komachi" because she was a decent bessama.
Also, my mother was born at the University of Tokyo Hospital near Shinobazu Pond.
I heard that my father drowned in the pond of Nezu Shrine near the Faculty of Agriculture.
In such a town, I somehow
I feel a sense of familiarity.
A story in such a city.
Umetaro Suzuki and vitamins
Going back to the story, Umetaro Suzuki discovered vitamins as a major achievement.
Specifically, I first discovered vitamin B and made a presentation at a German conference.
However, whether it is a story that feels seasonal
It seems that Umetaro's discovery was not conveyed because there was no such thing.
Even if Japanese people know about it, when they look at it from a foreigner's point of view, "What is that?"
I bet it's a story. It seems to be a low evaluation that can not be now.
Umetaro Suzuki and Synthetic Sake
From the RIKEN website, (quoted parts are in bold)
“Suzuki Umetaro (1874-1943), triggered by the rice riot,
He started developing a synthetic sake that does not use rice as an ingredient.
He invented his own production method and called it "Riken Sake".
It was sold under brand names such as Rikyu. ”
After that, the sake brewing business, which accounted for a large proportion of RIKEN's income,
It develops into a great connection between science and life.
In addition, the Rikyu brand is currently operated by a separate company.
I think they sold the business. Current RIKEN-related sake
There is a brand named "Nishina Homare" that utilizes ion beam technology.
Umetaro Suzuki has expanded the “opportunity” to enjoy drinking alcohol.
Unfortunately, Umetaro Suzuki's "personality"
I don't know much about it today
The old man who made the sake
Just thinking about him puts me in a good mood.
The University of Tokyo has also created various characters.
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