2019年01月09日
カレイの煮つけ Simmered flounder
PC検索して作りました♪
**カレイの煮つけ Simmered flounder
(2人分)
1.フライパンに 水120cc、酒80cc、醤油大2、砂糖大2、みりん大1を煮たたせ
カレイの切り身2切れとショウガ1片の千切りを入れて 落し蓋をして 20分煮ます。
2.一緒に付け合せの人参としいたけも煮ます。
**卯の花 Okara
1.おからに 薄揚げ、にんじん、椎茸を細く切り加えて ひたひたの水、だし、
砂糖小2,みりん大1,醤油大1の割合で入れて 汁がなくなるまで
弱火で煮ます。
2.小口切りの青ネギを加えて混ぜます。
**オクラのあえ物 Okra salad
1.オクラは茹でて 食べやすい大きさに切り、すりごまとポン酢で和えます。
**かぶの甘酢漬け Sweet and sour pickled turnip
1.かぶは皮を剥き 薄切りして 塩を振り しんなりしたら 水で洗って 絞ります。
2.甘酢に砂糖を少々入れ かぶと千切りの柚子の皮を入れ 漬けます。
**ごはん Rice
奈良の叔母から毎年お米をいただきます。 叔母の親戚の人が作ったお米で とてもおいしいです。
その前の年のお米をやっと食べきったので 今日から 昨年に収穫したお米をいただきます。
今日はその美味しさを味わうために白米だけで炊きました。
もちもちでキラキラ。美味しかった♪
** Simmered flounder (for 2 people)
1. Boil 120cc water, 80cc rice wine, 2tbsp soy sauce, 2tbsp sugar and 1tbsp sweet rice wine
in a frying pan.
Add 2 fillets of flounder and thin strips of 1 clove of ginger.
Put a small lid directly on the food.
Simmer for 20 mins.
2. Add carrots and shiitake mushrooms with fish and simmer them too.
**Okara (Unohana)
1. Simmer Okara and thin stripped thin fried tofu, carrot, shiitake mushrooms, soup
(just enough soup to cover) , 1tsp sugar, 1tbsp sweet rice wine and
1tbsp soy sauce until the broth becomes condensed.
2. Add chopped green leeks and toss them together.
** Okra salad
1. Boil Okra and then cut into bite-size pieces.
Mix with grated sesame and ponzu
** Sweet and sour pickled turnip
1. Peel turnip and then cut into thin slices. Sprinkle salt until tender. Wash with water
and squeeze.
2. Soak turnips in sweetened vinegar, a little sugar and thin stripped yuzu zest.
** Rice
My aunt gave us the rice. She gives it every year It is really tasty.
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