The super market was holding the sale again, so I bought some other kinds this time.
福井県知事賞 受賞
️
金帯が輝いてますね〜。
まずは、タコ飯
\1080也
開けるとこんな感じ
中をほじりながら食べていく感じ。
宝探しみたいで楽しいです。
たまに混じってくる穴子も
嬉しいサプライズ。
ちなみに、レアな蛸天は、一個だけ。
娘が掘り当てました、、
First タコ飯 or octopus rice is very different, filled with many sorts of interesting ingredients in rice.
As you go on eating, you’ll find some 穴子 here and there.
And there is one big octopus ball, which Daughter luckily got to eat.
こぼれにくいし、楽しいし。
入れものも、可愛い。
これ、駅弁としてはかなり高得点です。
It comes in a pot, which makes it easy to hold and eat in the train.
On top of that, it’s lots of fun.
As 駅弁, it is perfect, I reckon.
次は、うに重
\1150也
ビジュアル的には、私はこれが一番気に入った。
ただ、うには蒸してあるせいか、
あんまりうにらしくない…
駅弁だから、仕方ないよね。
Next comes うに重.
I like the appearance the best.
What a shame the taste is not as good as it looks...
As you can guess, urchin is cooked.
It’s quite understandable,considering that it’s sold in the trains.
But I still prefer fresh urchin.
ご飯は酢飯。
卵焼きが甘くて、いいバランスです。
美味しいけど…
値段を考えると、ちょっとコスパ、悪いかなあ。
あと、ずっと同じ味だから
飽きてくる
あくまで私の意見ですが…
The vinegared rice and egg are very tasty, and it’s nice altogether.
But it tastes almost all the same all through, so that you might get tired of it halfway.
Well, it’s just my opinion anyway.
次 鯖棒鮨
\1050也
特に 鯖大好き娘、テンション上がりました。
Last comes 焼き鯖棒鮨
It’s our daughter’s favorite.
Inside is a whole long makarel on sushi in cling wrap.
開けると ラップに包まれてます。
You have to be careful not to spoil the shape in unwrapping it.
ご飯、ぎっちりしてなくて、ふわっとしてます。
魚の形のお醤油入れが
いわゆる オベントー って感じですね。
The rice is not so tightly molded, so it can easily come apart.
I paid great attention to replace it onto the plate.
これは、はっきり言って、
鯖も、脂がのって、いい焼き具合。
酢飯仕立てのご飯もふっくら。
文句なしにうまい️
This is... great!
The fish is nice and fat and the vinegared rice is delicious too.
It’s absolutely next to none!
However, there is one problem.
ただ一つ 難点は…
食べ辛い…
一応 切り目が入ってるけど、
ご飯がふわっとしてるし、
ぼろぼろ 崩れます。
It’s a little difficult to eat, especially in the train, I suppose.
The fish is already cut in some pieces, but I still found it hard to separate it in parts.
これ、食事としてはすっごく好きなんだけど、
駅弁としては、どうなんだろう…
It is certainly very good, but as 駅弁, wouldn’t there be something to be done to improve?
Say, cut the sushi more properly so that we can separate it more easily?
もっと完全に切り目をつけて
箱に詰めて販売した方がいいんじゃないかなあ。
Well, what do you think about my idea?
福井の方々、
その辺検討していただきたいな、と思いました。
今回の評価
味的には、鯖棒鮨
でも、駅弁としての総合評価は、
ひっはりだこめし、
うに重、今一つ パンチなし。
以上
一応 サイドメニュー 筑前煮風 いつもの炒り大豆も入れてみました。
実は、この日、
メインのお肉がなくて…
ていうか、冷凍保存のやつを解凍し忘れていて…
急遽、自家製サラダチキンを使って
筑前煮風にしました。
野菜と一緒にめんつゆ味でさっと煮るだけ。
普通に美味しい筑前煮になりました。
ま、やってみるもんだね〜。
駅弁フェアは、毎月、最終日曜日みたいです。
また来月、楽しみだなあ。
PS ラップ を英語でいうと?
Cling wrap または、plastic wrap です。
Wrap だけだと、包む、という動詞になります。
例文です。
Wrap the rest of the food in cling wrap.
残った食べ物は、ラップに包んでください。
こんな感じです。
よかったら参考にしてくださいね。
本日の志朗
元気いっぱいワン
️
いい一日になりますように
Have a nice day! (╹◡╹)