2020年06月14日
大人の空間「つじ半日本橋店」(東京都中央区日本橋)
大人の空間「つじ半日本橋店」(東京都中央区日本橋)
【店名】つじ半日本橋店
【住所】〒103-0027 東京都中央区日本橋3丁目1−15 久栄ビル 1F
【おすすめ料理】ぜいたく丼
この日の気分は「海鮮丼」。ただ、普通の海鮮丼は食べたくない。
そこで、スマホで調べて出てきたお店が「つじ半 日本橋店」。料理の写真には高級感を感じ、一方でリーズナブル、「今日はこのお店で夕食を食べよう!」とすぐ決まりました。(一目惚れですね)
店は、東京駅八重州口から東南東に歩いて数分の所にあり、外観はひっそりと高級感があります。一見、敷居が高く見えるかもしれませんが、入口横にメニューが表示してあったので、安心して入店することができました。
店内に入るとカウンター席が並んでいて、席に着いた後にメニューを注文します。この店のメニューは、「ぜいたく丼」の数種類。(メニューが少ないということは自身の表れだと感じました)
注文後にまずは、「鯛の刺身(ゴマ味噌漬け)」と「ガリ」が出てきました。「ぜいたく丼」がくるまで、ガリを食べて待っていたのですが、このガリがかなり美味い。食べた瞬間、「良い仕事してるな〜」と感じてしまうほど。黒ごま(?)のようなものも良いアクセントになっていて、とても感動しました。なお、カウンターにガリの入った入れ物が置いてあるので、ガリはそこからおかわりできます。また、この時点では、「鯛の刺身(ゴマ味噌漬け)」を食べないようにしてください。後で、出番があります。
期待が高まるなか、「ぜいたく丼」が出てきました。ワサビを少し入れ、醤油を垂らし、混ぜながら食べます。これがまた美味い!口のなかで、食材たちが良いハーモニーを奏でてくれます。もう食べ始めたら止まりません。
ただし、この普通の食べ方で完食してはいけません。「ぜいたく丼」には、次の食べ方があります。それは、「鯛のダシ茶漬け」です。「ぜいたく丼」が残り2〜3割になったら、丼をカウンターの上に出して、店主に「ダシください!」と声をかけてください。店主が鯛のダシを丼に入れてくれます。そこに、最初に出てきた鯛の刺身帯の刺身を入れてください。これで、半煮え(レア)の刺身が入ったダシ茶漬けの完成です。あとは、これを口のなかにかき込むだけです。ガッツリ行っちゃてください!これも、めちゃくちゃ美味いです。
食べ終わった後は、すごい満足感に包まれます。ついつい、「幸せだ〜」と叫びたくなります(笑)
総合評価として、飲んだあとの1件として訪れるのも良いと思いますが、これだけを目的に食事にくるのも、ありだと思います。是非、今後も訪れたいと強く思う店でした。皆さんも東京駅周辺に来た時は、是非立ち寄ってみてください!
※あくまで、私が行った時の感想を書いていますので、今後はお店の情報が最新のもので無くなる可能性があります。他のサイトなども参考にして、お店にいっていただけると幸いです。
<English>
[Store name] Tsujihan Nihonbashi store
[Address] 3F, 1-15 Nihonbashi, Chuo-ku, Tokyo 103-0027, Kuei Building 1F
[Recommended dishes] zeitaku bowl
The mood of this day was "Seafood bowl". However, I don't want to eat ordinary seafood bowls.
Then, the store that I found out on my smartphone was "Tsujihan Nihonbashi store". I felt that the photos of the dishes were high-class, but on the other hand, it was reasonably priced, and I immediately decided, "Let's have dinner at this restaurant today!" (I love you at first sight)
The store is located a few minutes' walk southeast of Tokyo Station's Yaesu Exit, and the appearance is quiet and luxurious. At first glance, the threshold may seem high, but the menu was displayed next to the entrance, so I was able to enter the store with confidence.
When you enter the store, there are counter seats lined up, and you will order the menu after you arrive. There are several types of "rice bowls" on this menu. (I felt that the lack of menus was a manifestation of myself.)
First of all, after ordering, "Sashimi of sea bream (sesame miso pickled)" and "Gari" came out. I had to eat gari and waited until the “zeitaku bowl" came, but this gari was quite delicious. The moment I ate it, I felt that I was doing a good job. Something like black sesame (?) is a good accent and I was very impressed. In addition, since there is a container containing gully on the counter, gully can be replaced from there. Also, at this point, please do not eat "sashimi of sea bream (sesame miso pickles)". There will be a turn later.
Amid high expectations, a “luxury bowl” came out. Add a little wasabi, drop soy sauce and eat while mixing. This is delicious again! In the mouth, the ingredients play a good harmony. I can't stop when I start eating anymore.
However, do not eat this normal way. There are the following ways to eat in "Zukutoku don". That is "Taipei Dashi Chazuke". When the "luxury bowl" is about 20-30% left, put the bowl on the counter and ask the shopkeeper, "Dashi!" The shopkeeper will put the sea bream dashi in a bowl. Put the sashimi from the sashimi band of the sea bream that came out first. This completes the dashi-chazuke with half-boiled (rare) sashimi. All you have to do is put it in your mouth. Please go crazy! This is also very delicious.
After you finish eating, you will be filled with great satisfaction. At last, I want to cry "I'm happy" (laughs)
As a comprehensive evaluation, I think that it is good to visit as one case after drinking, but I think that it is possible to come to a meal only for this purpose. By all means, this is a store that I strongly want to visit. When you come around Tokyo Station, please stop by!
*To the last, since I wrote about my impressions when I went there, there is a possibility that the information on the store will be out of date. We would appreciate it if you could refer to other sites and visit the store.
【店名】つじ半日本橋店
【住所】〒103-0027 東京都中央区日本橋3丁目1−15 久栄ビル 1F
【おすすめ料理】ぜいたく丼
この日の気分は「海鮮丼」。ただ、普通の海鮮丼は食べたくない。
そこで、スマホで調べて出てきたお店が「つじ半 日本橋店」。料理の写真には高級感を感じ、一方でリーズナブル、「今日はこのお店で夕食を食べよう!」とすぐ決まりました。(一目惚れですね)
店は、東京駅八重州口から東南東に歩いて数分の所にあり、外観はひっそりと高級感があります。一見、敷居が高く見えるかもしれませんが、入口横にメニューが表示してあったので、安心して入店することができました。
店内に入るとカウンター席が並んでいて、席に着いた後にメニューを注文します。この店のメニューは、「ぜいたく丼」の数種類。(メニューが少ないということは自身の表れだと感じました)
注文後にまずは、「鯛の刺身(ゴマ味噌漬け)」と「ガリ」が出てきました。「ぜいたく丼」がくるまで、ガリを食べて待っていたのですが、このガリがかなり美味い。食べた瞬間、「良い仕事してるな〜」と感じてしまうほど。黒ごま(?)のようなものも良いアクセントになっていて、とても感動しました。なお、カウンターにガリの入った入れ物が置いてあるので、ガリはそこからおかわりできます。また、この時点では、「鯛の刺身(ゴマ味噌漬け)」を食べないようにしてください。後で、出番があります。
期待が高まるなか、「ぜいたく丼」が出てきました。ワサビを少し入れ、醤油を垂らし、混ぜながら食べます。これがまた美味い!口のなかで、食材たちが良いハーモニーを奏でてくれます。もう食べ始めたら止まりません。
ただし、この普通の食べ方で完食してはいけません。「ぜいたく丼」には、次の食べ方があります。それは、「鯛のダシ茶漬け」です。「ぜいたく丼」が残り2〜3割になったら、丼をカウンターの上に出して、店主に「ダシください!」と声をかけてください。店主が鯛のダシを丼に入れてくれます。そこに、最初に出てきた鯛の刺身帯の刺身を入れてください。これで、半煮え(レア)の刺身が入ったダシ茶漬けの完成です。あとは、これを口のなかにかき込むだけです。ガッツリ行っちゃてください!これも、めちゃくちゃ美味いです。
食べ終わった後は、すごい満足感に包まれます。ついつい、「幸せだ〜」と叫びたくなります(笑)
総合評価として、飲んだあとの1件として訪れるのも良いと思いますが、これだけを目的に食事にくるのも、ありだと思います。是非、今後も訪れたいと強く思う店でした。皆さんも東京駅周辺に来た時は、是非立ち寄ってみてください!
※あくまで、私が行った時の感想を書いていますので、今後はお店の情報が最新のもので無くなる可能性があります。他のサイトなども参考にして、お店にいっていただけると幸いです。
<English>
[Store name] Tsujihan Nihonbashi store
[Address] 3F, 1-15 Nihonbashi, Chuo-ku, Tokyo 103-0027, Kuei Building 1F
[Recommended dishes] zeitaku bowl
The mood of this day was "Seafood bowl". However, I don't want to eat ordinary seafood bowls.
Then, the store that I found out on my smartphone was "Tsujihan Nihonbashi store". I felt that the photos of the dishes were high-class, but on the other hand, it was reasonably priced, and I immediately decided, "Let's have dinner at this restaurant today!" (I love you at first sight)
The store is located a few minutes' walk southeast of Tokyo Station's Yaesu Exit, and the appearance is quiet and luxurious. At first glance, the threshold may seem high, but the menu was displayed next to the entrance, so I was able to enter the store with confidence.
When you enter the store, there are counter seats lined up, and you will order the menu after you arrive. There are several types of "rice bowls" on this menu. (I felt that the lack of menus was a manifestation of myself.)
First of all, after ordering, "Sashimi of sea bream (sesame miso pickled)" and "Gari" came out. I had to eat gari and waited until the “zeitaku bowl" came, but this gari was quite delicious. The moment I ate it, I felt that I was doing a good job. Something like black sesame (?) is a good accent and I was very impressed. In addition, since there is a container containing gully on the counter, gully can be replaced from there. Also, at this point, please do not eat "sashimi of sea bream (sesame miso pickles)". There will be a turn later.
Amid high expectations, a “luxury bowl” came out. Add a little wasabi, drop soy sauce and eat while mixing. This is delicious again! In the mouth, the ingredients play a good harmony. I can't stop when I start eating anymore.
However, do not eat this normal way. There are the following ways to eat in "Zukutoku don". That is "Taipei Dashi Chazuke". When the "luxury bowl" is about 20-30% left, put the bowl on the counter and ask the shopkeeper, "Dashi!" The shopkeeper will put the sea bream dashi in a bowl. Put the sashimi from the sashimi band of the sea bream that came out first. This completes the dashi-chazuke with half-boiled (rare) sashimi. All you have to do is put it in your mouth. Please go crazy! This is also very delicious.
After you finish eating, you will be filled with great satisfaction. At last, I want to cry "I'm happy" (laughs)
As a comprehensive evaluation, I think that it is good to visit as one case after drinking, but I think that it is possible to come to a meal only for this purpose. By all means, this is a store that I strongly want to visit. When you come around Tokyo Station, please stop by!
*To the last, since I wrote about my impressions when I went there, there is a possibility that the information on the store will be out of date. We would appreciate it if you could refer to other sites and visit the store.
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