2023年02月28日
韓国風チキンのピリ辛肉じゃが Korean-style spicy chicken and potato
昨日 転免許更新の講習会に行ってきました。
1つ片付きました。 ホッ!
今日は 楽しみにしていた 京都の 鞍寺寺に 行きます。
以前読んだ 「新・平家物語」の義経ゆかりの 鞍馬寺 です。
I went to renew my driver's license yesterday.
That's weight off my mind!
My husband and I are going to Kuramadera temple in Kyoto.
It is a place noted in connection with Yoshitsune in Heian period.
**韓国風チキンのピリ辛肉じゃが Korean-style spicy chicken and potato
**ブロッコリーと玉子のマヨ和え Broccoli and egg with mayonnaise
**菜の花の酢味噌和え Colza blossoms dressed with vinegar and miso
**きゅうりとイカの甘酢和え
Cucumber and squid dressed with sweetened vinegar
**色々野菜のサラダ A salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年02月27日
抹茶ういろう Sweet rice jelly with powdered green tea
1.耐熱容器に 薄力粉45g、砂糖50g、抹茶パウダー5gを入れ混ぜ、
水130mlを 少しずつ加えながら 泡立器で混ぜ合わせます。
2.ラップをかけずに レンジ600wで 2分。 取り出して 混ぜます。
3.再度 レンジで 1分。 取り出して混ぜ、
4.様子を見ながら 30秒〜1分 レンジにかけます。
5.固まったら 粗熱をとり 冷蔵庫で 20分ほど 冷やし固めます。
6.水で濡らした包丁で 切り分けます。
1. Mix 45g cake flour, 50g sugar and 5g powdered green tea in a heat-proof container.
Add 130ml water little by little by mixing with egg whisk.
2. Microwave it at 600w for 2 mins. without covering.
Remove from it and whisk.
3. Microwave 2. for 1 min. and whisk.
4. Then microwave for 30 secs. to 1 min. adjusting the hardness while
keeping an eye on the food.
5. Let it cool and then put it in the refrigerator for about 20 mins.
6. Wet the blade of a knife and cut it.
よく食べる I am a big eater
また朝食に、豚まんを作りました。
美味しくて、食べ過ぎたので、
お昼は あんまり食べたくないと 言ったら
今日は粕汁やから 量は調整できるから と 夫。
粕汁も美味しくて、おかわりしてしまった。
I made pork buns for breakfast.
They were really tasty and I ate a lot.
And I did not feel like eating lunch.
My husband said, "we'll have ”salmon soup made from sake lees" for lunch
so you can have only what you can eat."
It was tasty too and I had another bowl of soup.
**鮭の粕汁 Salmon soup made from sake lees
**白菜と昆布の浅漬け Lightly pickled Chinese cabbage and salt kelp
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**ピーマンとベーコンのガーリック炒め
Stir-fried green peppers and bacon with garlic
**赤大根ときゅうりの甘酢和え
Red daikon and cucumber with sweetened vinegar
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年02月26日
料理番組を見て Watching a cooking show on TV
小松菜の小鉢物は キュー〇〇クッキングを見て 作ったそうです。
色よくて美味しい♪
My husband made the "boiled Japanese mustard spinach with salt and sesame oil"
watching a cooking show on TV.
The color was bright and tasted good♪
**小松菜のオイル茹 Boiled Japanese mustard spinach with salt and sesame oil
**ピリ辛チキン(レトルト食品) Spicy chicken (boil-in-the-bag-food)
**菜の花の酢味噌和え Colza blossoms dressed with vinegar and miso
**カブの甘酢和え Turnip dressed with sweetened vinegar
**豚汁 Miso soup with pork and vegetables
**色々野菜のサラダ A salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
色よくて美味しい♪
My husband made the "boiled Japanese mustard spinach with salt and sesame oil"
watching a cooking show on TV.
The color was bright and tasted good♪
**小松菜のオイル茹 Boiled Japanese mustard spinach with salt and sesame oil
**ピリ辛チキン(レトルト食品) Spicy chicken (boil-in-the-bag-food)
**菜の花の酢味噌和え Colza blossoms dressed with vinegar and miso
**カブの甘酢和え Turnip dressed with sweetened vinegar
**豚汁 Miso soup with pork and vegetables
**色々野菜のサラダ A salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年02月25日
和食の献立 Japanese dishes
和食の献立で まとまっていて、落ち着きます♪
I am happy with the Japanese dishes♪
**あじの開き、大根おろし添え
Grilled sun-dried horse mackerel with grated daikon
**にゅうめん Soup of somen noodles, vegetables and thin deep-fried tofu
**ほうれん草のゴマ和え Spinach seasoned with sesame sauce
**長いも短冊 Chinese yam salad
**きゅうりとキクラゲの酢の物
Cucumber and Jews ear with sweetened vinegar
**カブの葉、竹輪、鮭フレーク、鰹節の佃煮風
Simmered leaves of turnips, tube-shaped fish paste cake, salmon flakes
dried bonito shaving with sweet soy sauce
**悪魔のおにぎり Addictive rice balls
2023年02月24日
シナモンロール Cinnamon roll
久しぶりのシナモンロールです。
We haven't eaten cinnamon roll in a long time.
1.強力粉250g、さとう20g、水180cc、スキムミルク大2,バター20g、
ドライイースト小1
をパン焼き器にかけ 「パン生地」で。
2.取り出し ひとかたまりに丸めて ラップでくるんで、 15分間 寝かせてから
30x40cmぐらいにのばし、
室温にもどしたバター10gにバニラオイルを混ぜたものを塗り、
さらに 砂糖40g+シナモンパウダー小1.5を混ぜたものを ふりかけ、
端から巻き、巻止めをしっかり閉じて、
8等分に切ります。
3.ここでは、天板にならべ 濡れ布巾をかぶせて ラップで包み 冷蔵庫で 一晩寝かせ
発酵させています。
あるいは
天板に並べて オーブン35℃〜40℃で 30分 発酵させます。
4.オーブン180℃で25分焼きます。
4.冷めてから アイシングをかけます。
1. Put 250g bread flour, 20g sugar, 180cc water, 2tbsp skimmed milk,
20g butter and 1tsp dry yeast in an automatic bread baking machine.
Set "bread dough"
2. Put it out and let it sit for 15 mins.
Then spread(roll out) it into a 40cmx30cm rectangle.
Spread 10g butter+vanilla extract on the dough and then sprinkle 40g sugar+1tbsp cinnamon powder,
Roll it from the front to the back and seal the end.
Cut it into 8 equal pieces.
3. Let the dough rise in 35℃〜40℃ for 30mins. until it doubles in size.
Bake at 180 ℃ for 25 mins.
4. Let it cool down and then pour icing over it.
We haven't eaten cinnamon roll in a long time.
1.強力粉250g、さとう20g、水180cc、スキムミルク大2,バター20g、
ドライイースト小1
をパン焼き器にかけ 「パン生地」で。
2.取り出し ひとかたまりに丸めて ラップでくるんで、 15分間 寝かせてから
30x40cmぐらいにのばし、
室温にもどしたバター10gにバニラオイルを混ぜたものを塗り、
さらに 砂糖40g+シナモンパウダー小1.5を混ぜたものを ふりかけ、
端から巻き、巻止めをしっかり閉じて、
8等分に切ります。
3.ここでは、天板にならべ 濡れ布巾をかぶせて ラップで包み 冷蔵庫で 一晩寝かせ
発酵させています。
あるいは
天板に並べて オーブン35℃〜40℃で 30分 発酵させます。
4.オーブン180℃で25分焼きます。
4.冷めてから アイシングをかけます。
1. Put 250g bread flour, 20g sugar, 180cc water, 2tbsp skimmed milk,
20g butter and 1tsp dry yeast in an automatic bread baking machine.
Set "bread dough"
2. Put it out and let it sit for 15 mins.
Then spread(roll out) it into a 40cmx30cm rectangle.
Spread 10g butter+vanilla extract on the dough and then sprinkle 40g sugar+1tbsp cinnamon powder,
Roll it from the front to the back and seal the end.
Cut it into 8 equal pieces.
3. Let the dough rise in 35℃〜40℃ for 30mins. until it doubles in size.
Bake at 180 ℃ for 25 mins.
4. Let it cool down and then pour icing over it.
霞始靆 Kasumi-Hajimete-Tanabiku
お好み焼き Okonomiyaki
粉を少なくして キャベツの芯は刻んで入れたらしい。
重くなく 野菜の甘味があり、とても美味しい♪
My husband made this Okonomiyaki with less flour and putting chopped cabbage core.
It is not heavy and has sweetness of vegetables.
Very yummy♪
**お好み焼き Okonomiyaki
**カブの甘酢和え Turnip dressed with sweetened vinegar
**芽キャベツのマヨ和え Brussels sprouts dressed with mayonnaise
**菜の花の酢味噌和え Colza blossoms dressed with vinegar and miso
**色々野菜のサラダ A salad with various vegetables
**大学芋 Candied sweet potatoes
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年02月23日
ほうとう Stewed flat udon noodles and vegetables in miso soup
**ほうとう Stewed flat udon noodles and vegetables in miso soup
**大根の葉と鰹節の佃煮風
Simmered leaves of daikon and dried bonito shavings with sweet soy sauce
**イカときゅうりとワカメの甘酢和え
Squid, cucumber and wakame with sweetened vinegar
**ほうれん草のお浸し Boiled spinach in broth
**色々野菜のサラダ A salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.