長居の自然史博物館で開催されている 「毒」展に行ってきました。
大阪自然史博物館・毒展
POISON at natural history museum in Osaka
整理券をもらうために 列に並び、
整理券をもらって 1時間ほど待ってから
入場券売り場に 並び。。。
中に入ったら 人一杯でなかなか進まない。。。
でも、面白かったです。
もう一度ゆっくり見たいので 今度は 平日に行くつもりです。
バラ展ももうすぐ始まるので その頃に。
My husband and I went to natural history museum in Osaka to see an exhibition "POISON" .
The museum was very crowded.
We'd like to visit again on weekday
三色団子、水を増やす! Three dolor dango dumplings, with adding more water!
前回作った三色団子/Three color Dango Dumplings は少し固かったので
水分を増やしました。
白米1.5合を洗って 水をそのカップで2.5杯入れました。
砂糖は90gです。
15串 作れました。
少し柔らかすぎました。
夫は この固さが良いと喜んでいますが。
次は 水をもう少しだけ減らして 作ってみます。
It was tough a little the last time, so I added more water this time.
It was a little soft.
My husband is pleased with the softness, though.
I will reduce the water a little next time.
ミント入りチョコクッキー chocolate chip cookie with mint leaves
1.室温に戻したバター120g、に 砂糖120gを混ぜ 白っぽくなるまで
よく混ぜます。
2.玉子1個と牛乳大2を混ぜ、1.に少しずつ加えて 混ぜ合わせます。
3.薄力粉220g、ココア30g、BP小1/4を振るって 2.に加えまぜ合わせます。
4.ダークチョコレート30gは細かく刻み、ミントの葉カップ1杯〜はざくざくと
大きく刻みます。
5.4.を3.に 切るように混ぜ合わせます。
6.3等分にして 直径5cmぐらいの棒状にして ラップで包み 冷蔵庫で
1時間半ぐらい冷やし固めます。
7.グラニュー糖を周りにまぶして 7mm厚さぐらいに切り
170〜180℃で13分〜15分ぐらい焼きます。
1. Let 120g butter warm to room temperature and mix with 120g sugar
Mix them until it turns white.
2. Add 1 beaten egg and 2tbsp milk little by little.
3. Shift 220g plain flour, 30g cocoa powder and 1/4tsp BP and mix with 2.
4. Chop 30g chocolate and cut 1cup or more mint leaves roughly.
5. Fold 4 to 3. in cutting motion.
6. Divide 5. into 3 pieces and make each of them into 3cm in diameter stick shapes.
Wrap each of them with plastic film and let them sit in a refrigerator for
1 hour and a half.
7. Cover with sugar and cut into 7mm thickness
Bake at 170℃~180℃ for 13mins to 15 minds.