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2019年04月30日

少し肌寒いです   It's a little chilly


すこし肌寒いです。

暖かい物が うれしい日です。



**鍋焼きうどん   Udon served in a pot with broth
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色々入れ忘れたけど おいしかった。






**キャベツとツナのサラダ    Cabbage and a canned tuna salad
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1.キャベツの千切りに塩、コショウしてから ツナ缶とマヨネーズとポン酢少々で和えます。






**ごぼうのサラダ  Burdock salad
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1.千切りのゴボウを 酢を少し入れて 茹でます。

2.1.を豆苗、すりごま、マヨネーズであえます。






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It's a little chilly.
We want something warm to eat.



** Udon served in a pot with broth

I forgot to put some ingredients in a pot but it was good.


** Cabbage and a canned tuna salad

1. Sprinkle a little salt and pepper on thin stripped cabbage. Mix.
Then mix with a can of tuna, mayonnaise and a little ponzu.


** Burdock salad

1. Boil thin stripped burdocks with a little vinegar. Drain.

2. Mix 1. with grated sesame mayonnaise and pea sprouts.







2019年04月29日

大阪市福島区の「のだふじまつり」   Wisteria-hopping in Fukushima-ku, Osaka City.


のだふじ祭り

地図のように 29か所も ふじがあり 8割ぐらい 訪れました。(ウォーキングが主です)
そのうちの数か所の写真を載せます。

あと1週間はやければ もっと きれいだったかもしれません。




福島区の花はふじだそうで 住所表記にも藤の花がデザインされていました。
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春日神社  
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個人のお宅も藤の花をさかせていらっしゃいます。
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コニュニティーセンターにいらした広岡さん(藤の花を育てる名人のようです)が
道に迷っている私たちを案内してくださいました。顔をだしても良いと許可もらっています。
Mr. Hirooka who is a flower gardener and he showed us the way. I got a persmision to show his picture.
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幼稚園の園庭のふじ きれいでした。 広岡さんが園庭にはいれるようにしてくださいました。
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公園の藤  藤にも種類が色々あります。
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松下幸之助さんの書いた「道」 Mr.Konosuke Matsushita wrote the letter.
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阪神野田駅前広場の藤がいちばんきれいにでした♪
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We walked while wisteria-hopping in Fukushima-ku, Osaka city

There are 29 places for the wisteria. We visited about 80% .
I will show you some of the picutures here.













大型連休はじまりましたが。。。 A collection of public holidays is just started....


大型連休が始まりましたが 毎日が ゴールデンウィークのような生活をしているので
影響はなし。。。

街が静かな気がします。



**お好み焼き   Okonomiyaki
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1.豚玉を焼きました。





**カリフラワーの甘酢漬け   Pickled cauliflower
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1.茹でたカリフラワーを甘酢とミックスハーブに浸けます。





**ほうれん草のゴマ和え   Spinach salad
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1.茹でたほうれん草を すりごま、めんつゆ、ごま油 で 和えます。






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A collection of public holidays is just started.

But I do it almost everyday...

I feel like our town is calm.



** Okonomiyaki

1. I baked Okonomiyaki (It's a type of pizza with lots of cabbage and flour mixed,
which most people from Kansai like) with pork slices.


** Pickled cauliflower

1. Soak boiled cauliflower in sweetened vinegar and dried mixed herb.


** Spinach salad

1. Mix boiled spinach with grated sesame, seasoning soy sauce and sesame oil.





2019年04月28日

北花田・堺のイオンで   At a restaurant in a shopping mall in Sakai city


魚の煮つけ定食  と カツオのたたき


この たたき 今まで食べた中で 一番おいしい♪


「土佐 わら焼き 龍神丸」 

また 食べに行きたい。



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We ate boiled fish set-menu and bonito sashimi.

This bonito sashimi was the best I(we)'ve ever had !











2019年04月27日

つつじまつり・堺の浅香山    Azalea festival at Asakayama in Sakai city

電車に乗れば 降りたところが 浅香山ですが
それでは ウォーキングに ならないと夫曰く。

大分離れたところから 歩き始め
大和川を渡り つつじを 見てきました♪ 




みごとなつつじでした。      Azalea festival at Asakayama in Sakai city. It was beautiful!

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帰りの道端の 雑草。   Weeds at the roadside on the way back home. They are beautiful.
子どものころ この「お豆さん」をままごとに使ったことがあります。
一杯咲いて きれい♪
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大和川の土手の雑草も きれい♪  Weeds on the bank of the Yamatogawa river. they are also beautiful
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約4km 歩きました。 このぐらいの長さが丁度良い♪



My husband and I walked about 4km. It is a good distance to walk♪







炊飯器でスフレチーズケーキ  Make fluffy cheese cake in a rice cooker


チョコレートケーキは 朝食時に食べることにしたので
食後の スイーツが必要になり 作りました♪



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「さんどりよん★」さんを参照しました♪

5合炊きの炊飯器なので「さんどりよん★」さんのレシピの 1.5倍で作りました。
カロリーあまり高くないので 安心して食べれるケーキです。それにとても簡単でした♪


材料  (5合炊き炊飯器で)

ピザ用ミックスチーズ 60g
卵       3個 (卵黄と卵白に分ける)
ヨーグルト  150g
ホットケーキミックス 45g
さとう    45g
水      75cc



1.水、卵黄、ヨーグルト1(150gの中の大さじ1)、さとう(45gの中の半分)を
  よく混ぜ チーズ60gを加え 湯煎にかけ チーズが溶けるまで 混ぜます。

2.1.にヨーグルト(残り全て)を加え 粗熱を取ります。

3.卵白を泡立て、2,3回にわけて 残りの砂糖を加え しっかりと泡立てます。

4.ホットケーキミックスを加え 泡をつぶさないように 混ぜます。

5.炊飯釜に4.を入れ ”炊飯” します。





This cake is not high calories and easy to make♪

Ingredients (for 5-go rice cooker or on oven)

60g cheese mix for pizza
3 egg (separage egg yolk and white)
150g yoghurt
45g pan cake mix
45g sugar
75cc water


1. Mix water, egg yolk, 1tbsp yoghurt (take 1tbsp from 150g yoghurt), 20g sugar (take
from 45g sugar) well.
Then add 60g cheese.
Melt the cheese in a double boiler.

2. Add the remaing yoghurt. Let it cool down.

3. Whip egg whites until soft peaks form whip while adding the remaing sugar.

4. Add 45g pan cake mix. Mix them without breaking the bubbles.

5. Put 4. in a rice cook pot and "cook".









チキンエッグハンバーグ  Hamburg with chicken and egg


**チキンエッグハンバーグ   Hamburg with chicken and egg
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〇―〇―3分クッキングを参照しました♪

(2人分)
1.玉ねぎ100gはみじん切りにし レンジに2分かけ 冷まします。
  卵2個は固ゆで卵にします。

2.酢大1.5、醤油大1、みりん大1、砂糖小1強を混ぜ たれを作ります。

3.マヨネーズ大1、牛乳大1、パセリのみじん切り小2は混ぜ マヨネーズソースを
  作ります。

4.鶏ミンチ200gに1.の玉ねぎ、パン粉1/2カップ、卵1/2個、牛乳大1.5、
  塩、胡椒を加え 良くこねます。

5.手に油を塗り 4.の半分を手にひろげて 卵を包みます。 2個作ります。

6.5.に小麦粉をまぶし 油を引いたフライパンで 両面 蓋をして焼きます。

7.6.の油を拭きとり 2.のたれを入れ 蓋をして 蒸し焼きにします。
  蓋をはずし たれをかけながら 絡めます。

8.器に盛り 残ったたれをかけ、 3.のマヨネーズソースをかけます。






**春雨の中華サラダ   Chinese-style bean‐starch vermicelli sarad
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1.春雨を温湯で戻します。
  卵1/2個で(ハンバーグの残り)で 薄焼き卵を焼き、細く切り 錦糸卵にします。
  きゅうりは千切りにします。
  チキンハムは 細く裂きます。

2.酢大2、醤油大1、砂糖大1、中華スープの素少々、ごま油を混ぜ たれを作ります。

3.1.を器に盛り 2.をかけます。





**中華風トマトサラダ   Chinese-style tomato salad
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1.玉ねぎ1/8個のみじん切り、醤油小1、酢小1、ごま油小1、スープ小2を混ぜ
  トマトにかけ 小口切りの青ネギを散らします。







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** Hamburg with chicken and egg (for 2 people)

1. Chop 100g onion fine. Microwave for 2 min. Let it cool down.
Make two hard-boiled eggs. Peel.

2. Mix 1.5tbsp vinegar, 1tbsp soy sauce, 1tbsp sweet rice wine and 1tsp or more sugar to
make sauce.

3. Mix 1tbsp mayonnaise, 1tbsp milk and 2tsp chopped parsley to make mayonnaise sauce.

4. Mix 200g minced chicken, onion, 1/2cup breadcrumbs, 1/2 beaten egg,
1.5tbsp milk, salt and pepper well.

5. Oil your palm and spread 1/2 of 4. Wrap a boild egg and cover with flour (make two balls)

6. Oil a frying pan and bake balls. Put a lid on. Smother.

7. Wipe off the frying pan and pour 2 and put a lid on. Smother.
Put a lid off and mix the balls with the sauce well.

8. Put 7. on individual dishes and pour the remaining sauce over them.
Put mayonnaise sauce on them.


** Chinese-style bean-starch vermicelli salad

1. Soak dried bean-starch vermicelli in warm water. Drain.
Make thin omelette (use the remaing 1/2 egg) and cut into trips.
Cut cucumber into thin strips.
Flake chicken ham.

2. Mix 2tbsp vinegar, 1tbsp soy sauce, 1tbsp sugar, Chinese soup paste/powder
and sesame oil to make sauce.

3. Put 1 in individual dishes and pour sauce.


** Chinese-style tomato salad

1. Mix 1/8 chopped onion, 1tsp soy sauce, 1tsp vinegar, 1tsp sesame oil and 2tsp soup well.
Pour over sliced tomato and sprinkle chopped green leeks.






2019年04月26日

炊飯器でチョコレートケーキ Making chocorate cake in a rice cooker

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卵もバターも使わずに ホットケーキミックスとサラダ油とチョコレートだけで
超簡単ケーキ。

カカオ72%と86%のチョコレートを使ったからか ちょっと固めに出来上がりました。
でも美味しいです♪

食後のおやつにではなく 毎朝食べている カカオ86%のチョコレートの代わりに 
このケーキを 薄くスライスして 食べようかなぁと思案中♪


「ももら」さんを参照しました☆☆☆


1.チョコレート150gを湯煎にかけて溶かし、砂糖大さじ山盛り1杯(砂糖は入れなくても良い)
  を加えて溶かし、米油80cc(サラダ油)を入れて 全体を混ぜ、
  ホットケーキミックス200g(好みで 粗みじんのアーモンドも加える)を加え 
  混ぜ、 炊飯釜に入れ 普通に”炊飯”します。



It was easy to cook and taste was good.

1. Melt 150g chocolate in a double boiler.
Add a heaping tablespoon of sugar and melt it.
then add 80cc salad oil. Mix them.
Add 200g pancake mix (with some chopped almonds, if you like).
Mix them.
Then put it in a rice cooker pot and cook.





鶏胸肉ハム    Chicken breast ham


**鶏胸肉ハム    Chicken breast ham
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(1枚分)
1.胸肉(皮無、脂なし)1枚に 塩こうじ大1とハーブソルト少々をもみこみ 
  密封の袋(ジップロックなど)に入れ 空気を抜いて 冷蔵庫に一晩おきます。

2.炊飯釜に1.と ひたひたの熱湯を入れ ”保温” にして 3時間 してから
  炊飯器から 取り出し 冷まします。

3.薄く切って 梅味噌ドレッシング(好みのドレッシング)をかけます。





**キノコと三つ葉のソテー  Fried mushrooms and mitsuba
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1.フライパンに油を引き みじん切りのにんにくを炒め
  しめじとえのきを炒め 火が通ったら 麺つゆ少々と三つ葉を入れ
  全体を絡めます。





**パイナップル入りポテトサラダ  Potato salad with pineapple
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1.じゃがいもは皮を剥き 食べやすい大きさに切り レンジで柔らかくします。
  熱いうちに甘酢で下味を付けます。

2.きゅうり、人参、玉ねぎは薄切りし 塩もみしてから 絞ります。
  パイナップルは食べやすい大きさに切ります。

3.1.と2.をマヨネーズで和えます。





**ブロッコリーのお浸し  Broccoli salad
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1.茹でたブロッコリーをめんつゆとすりおろししょうがで和え、
  かつお節をまぶします。





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** Chicken breast ham (for 1 breast meat)

1. Remove skin and fat from a chicken breast and then rub in 1tbsp salted kōji (traditional condiment)
and a little herb-salt.
Put in a plastic bag (such as Ziploc bag) and release air from it.
Let stand overnight in friedge.

2. Place 1. in a rice cooker pot with puring in just enough boiling water to cover.
Keep the rice cooker "warm" for 3 hours
and then take it out and let it cool.

3. Slice it and pour Ume-Miso dressing (or your favorite dressing)


** Fried mushrooms and mitsuba

1. Oil a frying pan and stir fry chopped garlic.
Add shimeji mushroom and enoki mushroom. Fry them until cooked.
Then add seasoning soy sauce and mitsuba. Toss them together.


** Potato salad with pineapple

1. Peel and cut potatoes. Microwave to cook.
While it is still hot, season with a little sweet rice wine.

2. Salt slices of cucumber, carrot and onion then soften them by squeezing.
Wash them with water then squeeze.
Cut pineapple into bite size pieces.

3. Mix 1. and 2. with mayonnaise.


** Broccoli salad

1. Mix boiled broccoli with seasoning soy sauce and grated ginger.
Then mix with dried bonito shavings.





2019年04月25日

霜止出苗   Shimo-Yamite-Nae-Izuru


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霜止出苗 (しもやみてなえいずる)

4月25日 から 4月29日 ごろ。

晩春

霜が終わり 稲の苗が 成長する。




Shimo-Yamite-Nae-Izuru

Around April 25 to April 29.

Late Spring

Last frost, rice seedings grow.






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大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
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