2019年02月15日
鶏のつくねと野菜の甘酢炒め Fried sweet and sour chicken balls and vegetables
**鶏つくねと野菜の甘酢炒め Fried sweet and sour chicken balls and vegetables
(2人分)
1.鶏ミンチ200gと玉ねぎのみじん切り1/4個、みそ大1、マヨネーズ大1、
砂糖小1、酒小1、しょうがのすりおろし大1、塩、こしょうを 練り合わせ、
丸めて 油を引いたフライパンで焼きます。
2.レンコンは半月切りにして レンチンします。
しいたけ2枚は食べやすい大きさに切ります。
パプリカ1/2個は食べやすい大きさに切ります。
3.砂糖大1弱、酒大1、酢大1/2、醤油大1.5、水大1を合わせておきます。
4.フライパンに油を引き 2.を炒めてから つくねを加え 3.を入れて
全体を和えます。 最後に絹さやを加えて サッと炒めます。
**チンゲン菜とツナのあえ物 Bok choy and canned tuna salad
1.チンゲン菜を茹でて 食べやすい長さに切り、ツナ缶、ごま油少々、中華スープの素少々で
和えます。
**焼きパプリカとアスパラガスの粒マスタード和え
Grilled paprika and asparagus with whole-grain mustard
(2人分)
1.アスパラガス2本、赤パプリカ1/2個、オレンジパプリカ1/2個に油を塗り、焼きます。
食べやすい大きさに切ります。
2.粒マスタード小1、砂糖小1/2、醤油大1、米油大1を混ぜ 1.を和えます。
**ザーサイ風ブロッコリーの茎 Szechuan pickles-like broccoli stem
1.ブロッコリー1本の茎を2,3mm厚さに切り、ごま油大1、砂糖大1、醤油大1.5、
水大1、小口切りの赤唐辛子と混ぜ ラップをかぶせて レンジに2分ほどかけます。
そのまま 冷まします。
**紫玉ねぎの甘酢漬け Vinegared purple onion
1.紫玉ねぎを薄くスライスして 甘酢に漬けます。
** Fried sweet and sour chicken balls and vegetables (for 2 people)
1. Mix 200g minced chicken, chopped 1/4 onions, 1tbsp miso, 1tbsp mayonnaise,
1tsp sugar, 1tsp rice wine, 1tbsp grated ginger, salt and pepper well.
Form into balls.
Oil a frying pan and bake balls.
2. Cut lotus root into half circle slices and then microwave to cook.
Cut 2 shiitake mushrooms and 1/2 red paprike into bite size pieces.
3. Mix 1tbsp or less sugar, 1tbsp rice wine, 1/2tbsp vinegar, 1.5tbsp soy sauce and 1tbsp water.
4. Oil a frying pan and fry 2 and then add chicken balls and 3.
Add snow peas and fry them.
** Bok choy and canned tuna salad
1. Boil bok choy in hot water and then cut into bite size pieces.
Mix with 1 canned tuna, sesame oil and Chinese soup powder/paste.
** Grilled paprika and asparagus sigh whole-grain mustard
1. Spred oil on 2 asparagus and 1/2 red paprika and 1/2 orange paprika.
Grill.
Cut into bite size pieces.
2. Mix 1tsp whole-grain mustard, 1/2tsp sugar, 1tbsp soy sauce and 1tbsp rice oil
then add 1. and mix them together.
** Szechuan pickles-like broccoli stem
1. Cut a broccoli stem into 2~3mm width slices.
Mix stems with 1tbsp sesame oil, 1tbsp sugar, 1.5tbsp soy sauce, 1tbsp water and
Chopped dried red peppers. Cover with plastic film and microwave for 2 mins or so.
Let it cool down.
** Vinegard purple onion
1. Cut purple onion into thin slices. Soak in sweetened vinegar.