2024年04月13日
ヤンニョムチキン Yangnyeom chicken
ここのところ初夏を思わせるような気候です。
It's been so warm for the past few days that I feel like it's already early summer.
**ヤンニョムチキン Yangnyeom chicken
**カボチャのサラダ Japanese pumpkin salad
**キュウリとイカとワカメの酢の物
Cucumber, squid and wakame with sweetened vinegar
**小松菜と薄揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月12日
鰤のにぎり Japanese amberjack nigiri sushi
**ブリのにぎり寿司 Japanese amberjack nigiri sushi
**ブリの赤だし Red(dark brown) miso soup
**めかぶと大葉のポン酢和え
Mekabu(root of the wakame seaweed) and green perilla with ponzu
**ごぼうの甘辛炒め Stir-fried burdock with sweet and salty sauce
**ほうれん草のお浸し Boiled spinach in broth
**きゅうりとミニトマトのサラダ
Salad with cucumber and cherry tomatoes
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月11日
鮭と大根の煮物 Simmered salmon and daikon
昨日、妹から 目の手術はうまくいき、病室でくつろいでいると ラインが来ました♪
ホッとしています。
I got a message from my sister yesterday that the operation went well.
I am relieved to hear that.
**鮭と大根の煮物 Simmered salmon and daikon
**小松菜と薩摩揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and Satsuma-age
**菊芋の甘酢和え Jerusalem artichoke with sweetened vineger
**茄子の味噌田楽 Grilled eggplant with sweet miso paste
**キャベツとハムのサラダ Cabbage and ham salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
ホッとしています。
I got a message from my sister yesterday that the operation went well.
I am relieved to hear that.
**鮭と大根の煮物 Simmered salmon and daikon
**小松菜と薩摩揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and Satsuma-age
**菊芋の甘酢和え Jerusalem artichoke with sweetened vineger
**茄子の味噌田楽 Grilled eggplant with sweet miso paste
**キャベツとハムのサラダ Cabbage and ham salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月10日
晴天 A blue sky
旬の物 Seasonal ingredients
ホタルイカは今が旬♪
Firefly squid is a seasonal ingredient♪
**ホタルイカの酢味噌 Firefly squid with miso and vinegar
**ホタルイカの炊き込みご飯 Japanese mixed rice with firefly squid
**豚の生姜焼き grilled pork
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**春雨サラダ Glass noodle salad
**なめたけ入りの豚汁 Pork soup with nametake mushrooms
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
Firefly squid is a seasonal ingredient♪
**ホタルイカの酢味噌 Firefly squid with miso and vinegar
**ホタルイカの炊き込みご飯 Japanese mixed rice with firefly squid
**豚の生姜焼き grilled pork
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**春雨サラダ Glass noodle salad
**なめたけ入りの豚汁 Pork soup with nametake mushrooms
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月09日
鴻雁北 Kougan-Kaeru
鮭のちゃんちゃん焼き Grilled salmon and vegetables with miso and butter
ここのところ 快晴が無く 曇り空が続いています。
晴れた綺麗な空が見たい。
Cloudy skies have continued of late.
I want to see a cloudless blue sky.
**鮭のちゃんちゃん焼き Grilled salmon and vegetables with miso and butter
**ネギとイカのぬた Welsh onion and squid dressed with vinegar and miso paste
**菊芋の甘酢和え Jerusalem artichoke with sweetened vinegar
**里芋の煮っ転がし Simmered taro with sweet soy sauce
**キャベツのサラダ Cabbage salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
晴れた綺麗な空が見たい。
Cloudy skies have continued of late.
I want to see a cloudless blue sky.
**鮭のちゃんちゃん焼き Grilled salmon and vegetables with miso and butter
**ネギとイカのぬた Welsh onion and squid dressed with vinegar and miso paste
**菊芋の甘酢和え Jerusalem artichoke with sweetened vinegar
**里芋の煮っ転がし Simmered taro with sweet soy sauce
**キャベツのサラダ Cabbage salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月08日
ニラ餃子 Fried garlic chive dumplings
Tちゃんが桜の写真を送ってきてくれました。
すごく綺麗です。
My friend, T-chan sent me some pictures of cherry blossoms.
They are beautiful.
変な献立です、中華なのか和食なのか(笑)。
An unusual combination, Chinese dishes or Japanese dishes (lol)
**ニラ餃子 Fried garlic chive dumplings
**海老チャーハン Fried rice with shrimp
**肉団子入り中華スープ Meat ball soup
**小松菜と薄揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**タケノコの木の芽和え
Bamboo sprouts dressed with a leaf bud of Japanese pepper and miso
**きゅうり、カニかま、ワカメの酢の物
Cucumber, imitation crab meat and wakame with sweetened vinegar
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
すごく綺麗です。
My friend, T-chan sent me some pictures of cherry blossoms.
They are beautiful.
変な献立です、中華なのか和食なのか(笑)。
An unusual combination, Chinese dishes or Japanese dishes (lol)
**ニラ餃子 Fried garlic chive dumplings
**海老チャーハン Fried rice with shrimp
**肉団子入り中華スープ Meat ball soup
**小松菜と薄揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**タケノコの木の芽和え
Bamboo sprouts dressed with a leaf bud of Japanese pepper and miso
**きゅうり、カニかま、ワカメの酢の物
Cucumber, imitation crab meat and wakame with sweetened vinegar
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月07日
アイムドーナツ??? I'm donut???
最近話題になっている ドーナツ 「アイムドーナツ?」を食べてみたく
お店を探しましたが大阪にはありませんでした。
が、レシピを見つけたので 参考にして作ってみました。
→だんどり亭 さん
I want to eat the donut "I'm donut?"
I searched on the internet but there's not any store in Osaka.
But I found the recipe
1.カボチャ40gはレンチンして柔らかくし マッシュします。
2.パン焼き器に強力粉150g、1.のかぼちゃ、牛乳40cc、みりん小2,
卵1個、バター20g、塩少々、ドライイースト小1をセット。
「パン生地」でスタート。
3.粉を振った台に出し、空気抜きして 6等分に丸めて 40℃で 35分 発酵。
4.油で 2分ほど揚げ、
5.冷めたら粉砂糖を振りかけます。
1. Microwave 40g pumpkin then mash.
2. Set 150g bread flour, pumpkin, 40cc milk, 2tsp mirin, 1 egg, 20g butter,
a pinch of salt and 1tsp dry yeast in a bread baking machine.
Start with "DOUGH"
3. Remove 2. on to the floured table and punch.
Divide it into 6 pieces and make 6 balls.
Let the dough rise in the oven 40℃ for 35 mins.
4. Deep fry for 2 mins.
5. Let them cool down and sprinkle powdered sugar.