霞始靆  Kasumi-Hajimete-Tanabiku

1.jpg


霞始靆 (かすみはじめてたなびく)

2月25日 から 2月29日 ごろ。

初春。

かすみがたなびき始める





Kasumi-Hajimete-Tanabiku

Around February 25 to February 29.

Early Spring

Mist starts to linger








すぐできた♪   Hassle free cooking♪



CIMG0002.JPG

はまちの冊をお造りに切って 盛り付け、

お肉屋さんのコロッケを 盛り、

昨日の たこ焼き用に切ったタコにわかめときゅうりを添え 梅味噌ドレッシングをかけ、

買って来た柏餅のデザートで できあがり!






Cut young yellow tail fillet for sashimi into slices.
Put Japanese style croquettes with thin strips cabbages on individual dishes
Put boiled octopus for takoyaki yesterday, cucumber and wakame with
ume-miso dressing.
Serve with sweets (Kashiwa-mochi)


Hassle free cooking is ready!







2019年02月23日

厚揚げと茄子の照り焼き  Thick fried tofu and egg plant boiled with soy sauce


**厚揚げと茄子の照り焼き   Thick fried tofu and egg plant boiled with soy sauce
CIMG0003.JPG

(2人分)
1.ナス2本は乱切りにし 油を引いたフライパンで炒め 取り出しておきます。

2.厚揚げ10cm角2枚は食べやすい大きさに切り 片栗粉をまぶし、
  油を引いたフライパンで焼きます。

3.砂糖大2、みりん大1、醤油大1.5を混ぜておきます。

4.2.に1.と3.と茹でた三度豆を加えて 炒め、たれを絡めます。





**ポテトサラダのリメイク  Arranged potato salad
CIMG0004.JPG

1.赤と黄色のパプリカとピーマンを横半分に切り、種を取り出し、ポテトサラダを詰め
  チーズをのせます。

2.フライパンに油を引き、1.を置きチーズをのせて フライパンに蓋をして
  弱火で 蒸し焼きします。





**ほうれん草のツナ和えのリメイク   Arranged spinach dressed with canned tuna
CIMG0001.JPG

1.ほうれん草のツナ和えに卵を割り入れ よく混ぜて
  油を引いたフライパンに入れ 大きく混ぜます。

2.ラップに置き、巻いて 冷まします。

3.器に盛り 大根おろしを添えます。






**パプリカの甘酢和え   Vinegared bell peppers
CIMG0002_1.JPG

1.パプリカを1cm巾に切り、レンジで加熱し、甘酢に漬けます。
  イタリアンパセリを飾ります。







CIMG0005.JPG







** Thick fried tofu and egg plant boiled with soy sauce (for 2 people)

1. Cut 2 egg plants into bite size pieces. Oil a frying pan and fry them. Remove from the frying pan.

2. Cut 2 10cm-sq.-thick-fried-tofu into bite size pieces. Cover with starch.
Oil a frying pan and bake them.

3. Mix 2tbsp sugar, 1tbsp sweet rice wine and 1.5tbsp soy sauce.

4. Add 1. , boiled some common beans and 3. to 2.
Fry them and toss them together.


** Arranged potato salad

1. Cut a red and a yellow bell peppers into half crosswise. Remove seeds.
Cut a green pepper into half too and remove seeds.

2. Stuff potato salad in 1.

3. Oil a frying pan and place 2. Put cheese on them. Put a lid on and smother.


** Arranged spinach dressed with canned tuna

1. Mix spinach dressed with canned tuna and a beaten egg well.
Stir fry it.

2. Put 1. on a plastic film and wrap with it. Let it cool down.

3. Put 2. on individual dishes. Serve with grated white radish.


** Vinegared bell peppers

1. Cut bell peppers into 1cm width slices. Microwave to cook.
Soak in sweetened vinegar.
Put Italian parsley on top.




2019年02月22日

たこ焼き   Takoyaki(Octopus dumplings)


CIMG0001_1.JPG

このレシピのたこ焼き 美味しいです♪

「じゅびにゃん」さんのレシピ☆☆☆


It is very good ♪










きれい♪    Beautiful ♪

CIMG0002.JPG


すみれが咲いています♪

きれい ♪



Violet is blooming very beautifully.





天神橋筋商店街で    At Tenjinbashisuji shopping arcade

CIMG0026.JPG



天神橋筋商店街のお寿司屋さんで。

美味しかった♪



At a sushi restaurant inTenjinbashisuji Shopping arcade.


It was good♪











2019年02月21日

大川沿いに毛馬のこうもんへ Walking along the Okawa-river and to Kema-lock gate

夫と久しぶりのウォーキング

地下鉄で都島まで行き、
大川沿いから 毛馬の閘門(こうもん)へ。

そして 天神橋筋商店街まで行き 
商店街の端から端まで歩きました。

地下鉄に乗って 帰宅。

よく歩いた





CIMG0001.JPGCIMG0008.JPG

大川沿いの 桜並木 少し芽が出てきています。

Row of cherry blossom trees along the Okawa-river. They begin to bud.





CIMG0003.JPGCIMG0005.JPG

平日の大川  穏やか。

The Okawa river on weekday. It is calm.





CIMG0012.JPGCIMG0013.JPG

毛馬の閘門(こうもん)       

Kema lock gate





CIMG0014.JPGCIMG0017.JPG


こうもんなので あたりまえですが、水位が違う!    

Different water level !






CIMG0020.JPG






CIMG0024.JPGCIMG0028.JPG


天神橋筋商店街へ。  

Walked to Tenjinbashi-suji Shopping Arcade.


We(my husband and I) walked around a lot.















炊飯器で鶏胸肉のハム   Chicken breast ham in a rice steamer


**炊飯器で鶏胸肉のハム   Chicken breast ham in a rice steamer
CIMG0001.JPG

1.鶏胸肉は皮と脂を取り除き ビニール袋に 鶏肉と塩麹大1ぐらいとハーブミックスを
  入れ 良く擦り込み 空気を抜いて 冷蔵庫に1晩入れます。

2.炊飯釜に 1.(袋のまま)と熱湯をひたひたに入れ ”保温”にして 3時間ほど
  置いておきます。

3.3時間ぐらいたったら 取り出し 冷まします。



  

**揚げゴボウ   Fried burdock
CIMG0003.JPG

1.ごぼうは麺棒で叩き 適当な太さに切り、片栗粉をまぶして 揚げます。

2.砂糖小1、酒大1、醤油大1、みりん大1、米酢大1を混ぜた たれ を熱し
  ゴボウを絡めます。 (焦がしてしまった。。。)






**ほうれん草のツナ和え   Spinach dressed with canned tuna
CIMG0004.JPG

1.茹でたほうれん草に ツナ缶、米油大1、醤油大1、ガーリックパウダー、レモン汁大1、
  砂糖少々、塩、こしょうを入れ 和えます。






**トマトのサラダ    Tomato salad
CIMG0002.JPG

1.玉ねぎのみじん切り、米油、甘酢、塩、こしょう、ガーリックパウダーを混ぜ
  スライスしたトマトにかけます。

2.イタリアンパセリをのせます。






CIMG0005.JPG







** Chicken breast ham in a rice steamer

1. Remove skin and fat from a chicken breast.
Put it in a plastic bag with 1tbsp shiokouji (salt with ricemalt) and mixed dried herb.
Rub well.
Release air from the bag and let it rest overnight in the freezer.

2. Put 1. in a rice steamer. Pour just enough hot water to cover.
Set it "warm" for about 3 hours.

3. Take it out from the steamer and let it cool down.


** Fried burdock

1. Pound burdock and then cut into 5cm length. cover with starch and then deep fry.

2. Mix 1tsp sugar, 1tbsp rice wine, 1tbsp soy sauce, 1tbsp sweet rice wine and 1tbsp
rice vinegar and bring it to boil.
Add burdocks and toss them together (I burned them)


** Spinach dressed with canned tuna

1. Mix boiled spinach with 1 canned tuna, 1tbsp rice bran oil, 1tbsp soy sauce,
garlic powder, 1tbsp lemon juice, sugar, salt and pepper.


** Tomato salad

1. Mix chopped onion, rice bran oil, sweetened vinegar, salt, pepper and garlic powder
and pour over sliced tomato.

2. Put Italian parsley on top





2019年02月20日

おからハンバーグ  Okara (Soy pulp) hamburg steak


**おからハンバーグ  Okara (Soy pulp) hamburg steak
CIMG0003.JPG

(4人分)
1.玉ねぎ1玉をみじん切りにし 米油で炒め 冷ましておきます。

2.生おから150g(乾燥おから30g+水または牛乳120cc)、ミンチ200〜300g、
  1.の玉ねぎ、卵1個、塩、胡椒、ナツメグ少々をよく混ぜます。

3.小判型にして 油を引いたフライパンで 焼きます。

4.ルッコラと茹でたパプリカとアスパラスを添えています。
  ケチャップとソースを混ぜたソースをつけます。





**しいたけステーキ   Shiitake steak  
CIMG0001.JPG

1.しいたけは石づきを取り 傘に切り目を入れ 油を引いたフライパンに
  傘の裏を上にして 塩、胡椒、酒を振り入れ 蓋をして 7分程焼きます。

2.傘の裏に煮汁がたまってきたら バター少量をのせ 再び蓋をして もう 3,4分焼きます。

3.汁をこぼさないように 器にのせます。






**ポテトサラダ    Potato salad
CIMG0004.JPG

1.じゃがいもは皮を剥き ざっくり切って ラップをかけて レンジで加熱します。
  
2.熱いうちに甘酢を振りかけ つぶします。冷まします。

3.きゅうりと人参を薄切りし 塩を振り しんなりしたら 水で洗い 絞り、
  甘酢をかけて下味を付けます。絞ります。

4.じゃがいも、きゅうり、人参をマヨネーズで和えます。






**梅味噌ドレッシングのスープ  Soup with Ume miso dressing
CIMG0002.JPG

1.白菜を出し汁で煮て 梅味噌ドレッシングを入れます。
  梅の香りがして お料理屋さんのようになりました♪






CIMG0005.JPG







** Okara (soy pulp)hamburg steak (for 4 people)

1. Chop 1 onion fine. Rice bran oil in a frying pan and stir fry onions. Let it cool down.

2. Mix 150g okara (or 30g dried soy pulp+120cc milk), 200g~300g minced meat,
1., 1 egg, salt, pepper and nutmeg well.

3. Shape 2. into 4 flat and oval patties.
Oil a frying pan and bake patties.

4. Serve with arugula, boiled orange bell pepper and asparagus.
Dip hamburg into ketchup and Worcestershire sauce.


** Shiitake steak

1. Cut stems of shiitake and make a cut on the cap of shiitake.
Oil a frying pan and put shiitake cap down.
Sprinkle salt, pepper and rice wine on the thin radiating gills of mushrooms.
Put a lid on and simmer for 7 mins. until the juice comes out.

2. Put some butter on and put a lid on again and simmer for another 3 to 4 mins.

3. Put shiitake on individual dishes trying not to spill the juice.


** Potato salad

1. Peel potatoes and Chop. Cover with plastic film and microwave to cook.

2. Season with sweetened vinegar while 1. is hot. and then mash. Let it cool down.

3. Cut cucumber and carrot into thin slices. Sprinkle salt until tender. Wash with water. Squeeze.
Season with sweetened vinegar. Squeeze.

4. Mix Potatoes, cucumbers and carrots with mayonnaise.


** Soup with ume miso dressing

1. Boil Chinese cabbage in soup. Season with ume miso dressing.
The soup is scented with ume. It is good.



最新記事
検索
ファン
最新コメント
<< 2019年02月 >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    
タグクラウド
プロフィール
sunshineさんの画像
sunshine
大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
プロフィール
簡単発行 法人ETCカード 合宿免許プラス アンリ・シャルパンティエ公式オンラインショップ < 【モンマルシェ】野菜をもっとシリーズ ワンダーコア 【ニューヨークから直接届く感動☆日本未発売ジュエリー】 東急ハンズ“頭皮ケア系売れ筋”ノンシリコン・アミノ酸シャンプーはuruotte TripAdvisor (トリップアドバイザー) エプソン・キャノン・ブラザー・hpなどの高品質・低価格の「互換インクカートリッジ」通販 荒尾ジャンボ梨 消費税0円『Lenszero』ならまとめ買いで安い 神戸の異国浪漫スイーツを貴方にお届け【神戸フランツ】 AKAYAオンラインショップ ピアノ高く買います コーヒーマシンが無料でもらえる!【ネスレ日本公式】 赤すぐ×ISETAN 内祝い 昭和西川の高級羽毛布団!ダウン率93%の立体キルト構造で保温力抜群! 全80講座以上の豊富な資格! 【簡単調理クッキングミルサー(イワタニアイコレクト)】 苺抹茶大福【伊藤久右衛門】 ETCカード 納得して治療を受けたい! あなたの声をゼヒ投稿! 医療リンク.com
早速、投稿してみる
カテゴリアーカイブ
最新コメント